BBI banka i Vlada Malezije: Potpisan ugovor o osnivanju Malezijskog fonda za podršku SME u BiH

Sredstva iz ovog Fonda će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranja u iznosima od 10 do 300 hiljada KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grace periodom od šest mjeseci

0
1414
Ugovor su potpisali ambasador Malezije u BiH Datuk Anuar Kasman i direktor BBI banke Amer Bukvić

Ambasador Malezije u BiH Datuk Anuar Kasman i direktor BBI banke Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o osnivanju Malezijskog fonda za podršku razvoju privrede u BiH.
Ovim ugovorom Vlada Malezije, putem Ambasade Malezije u BiH i u saradnji sa BBI bankom, osnovala je Fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH. Vrijednost fonda je skoro milion eura, a sredstva predstavljaju podršku Vlade Malezije ekonomskom rastu BiH.
Namjena sredstava finansijske linije je da omogući pristup finansiranjima projekata iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, građevinske industrije i turizma, između ostalog. Sredstva iz ovog Fonda će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranja u iznosima od 10 do 300 hiljada KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grace periodom od šest mjeseci.
“Osnivanje Malezijskog fonda za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH odraz je obećanja države Malezije da će podržati napore Vlade u promociji ekonomskog razvoja kroz socio-ekonomsku razvojnu agendu koja u fokusu, između ostalog, ima kreiranje novih radnih mjesta”, istaknuo je ambasador Anuar.
Dodao je kako Fond nudi odličnu priliku svim kvalificiranim pojedincima i kompanijama da započnu, razviju i unaprijede svoj biznis.
Direktor BBI banke naglasio je kako Bosna Bank International kontinuirano radi na pronalasku povoljnih sredstava za privredu BiH.
“BBI banka do sada je na sličnim projektima sarađivala sa Svjetskom bankom, IFAD-om, kao i drugim inostranim vladama kako bismo obezbjedili povoljna finansijska sredstva za privredu BiH. Malezija ima prijateljske veze sa BiH i ovo je još jedan od mnogobrojnih načina podrške našoj zemlji. Zahvalni smo narodu Malezije na dosadašnjem angažmanu i pomoći, a jedan od najboljih načina podrške je pokretanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta”, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.