BBI banka i Vlada Tuzlanskog kantona: Za privrednike 27 miliona KM po stopi od nula posto

0
2670
Potpisan ugovor BBI banke i Vlade TK za kreditno finansiranje privrednika iz Tuzlanskog kantona

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavljena nova, povoljna finansijska linija za privrednike sa područja Tuzlanskog kantona.
Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansiranja po stopi od nula posto.
Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu većem od 27 miliona KM dok je za subvenciju profitne marže Vlada Tuzlanskog kantona obezbjedilo iznos od milion KM.
“Ovo je odlična prilika za privrednike da sredstva za unapređenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od nula posto. Ministarstvo privrede je provelo proceduru javnog poziva za odabir najpovoljnije banke. Na javni poziv se prijavilo ukupno sedam banaka, a izabrana banka je ponudila najbolje uvijete i ukupan iznos sredstava za kreditnu liniju u iznosu od 27.150.000 KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do dva miliona KM sa maksimalnim rokom otplate do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti”, izjavio je ministar Hasić.
Izbor krajnjih korisnika vršiti će se na osnovu kriterija iz Javnog poziva i na osnovu razvojnih programa/projekata.
Hasić je dodao da Vlada Tuzlanskog knatona i Ministarstvo privrede provođenjem ove i niza drugih poticajnih mjera stvaraju poslovno okruženje koje će pogodovati osnivanju novih subjekata male privrede, razvoju i uspješnosti već postojećih privrednih subjekata.
Ovakve linije BBI banka upostavila je i sa drugim kantonima i općinama u BiH i one predstavljaju dobar model privatno-javnog partnerstva.
“BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz model privatno-javnog partnerstva. Ovo je odlična prilika jer privrednici za sredstva iz ove linije neće plaćati profitnu maržu. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Tuzlanskog kantona kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija”, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
Danas je također održan sastanak premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i predsjednika Uprave BBI banke Amera Bukvića na kojem je dogovoreno da se Tuzlanski kanton predstavi sa projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede na 11. Sarajevo Business Forumu koji će se održati u aprilu 2020. godine.
Više informacija o liniji privrednici mogu dobiti u poslovnicama BBI banke na području Tuzlanskog kantona u Tuzli, Gračanici, Srebreniku, Gradačcu, Živinicama i Kalesiji ili na web stranici www.bbi.ba.