BDP po stanovniku BiH po standardu kupovne moći u 2020. iznosio 33% prosjeka EU

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku u BiH prošle godine iznosila je 43% prosjeka Evropske unije

0
825
BDP i individualna potrošnja po stanovniku, u Standardu kupovne moći, u 2020, indeksi obima (EU 27=100)

Rezultati Evropskog programa usporedbe cijena i bruto domaćeg proizvoda pokazuje da je BDP po stanovniku u BiH, izražen u SKM (Standard kupovne moći) u 2020. iznosio 33% prosjeka EU 27, dok je stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku u SKM iznosila 43% prosjeka Evropske unije.
Pored 27 zemalja članica EU, u analizu su uključene i tri zemlje članice EFTA (Norveška, Švicarska i Island); bivša članica EU, Velika Britanija; zemlje kandidati za članstvo u EU (Turska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i zemlja potencijalni
kandidat (Bosna i Hercegovina).
Indeksi obima BDP-a po stanovniku zemalja učesnica u programu usporedbe možete vidjeti u tabeli ispod. Kao što se vidi, raspršenost BDP-a po stanovniku u državama članicama EU prilično je značajna.

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 37 zemalja uključenih u ovu usporedbu, što je više od 2,5 puta iznad prosjeka EU. To se djelomično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njezinom BDP-u, dok nisu uključeni u rezidentno stanovništvo.
Irska zauzima drugo mjesto među državama članicama EU, sa 111% iznad prosjeka EU, a slijede je Danska, Nizozemska, Austrija, Švedska i Njemačka, svaka s BDP-om po stanovniku više od 20% iznad prosjeka.

Zemlje EFTA-e Švicarska, Norveška i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 60%, 42% i 25% iznad prosjeka EU.
Belgija, Finska i Francuska ostale su zemlje članice EU-a s BDP-om po stanovniku iznad prosjeka EU, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo. Malta, Italija i Češka koje imaju nivo BDP-a po stanovniku manju od 10% ispod prosjeka EU. Slovenija, Litva, Kipar, Estonija i Španija imaju BDP po stanovniku između 10% i 20% ispod prosjeka EU. BDP po stanovniku Portugala, Poljske, Mađarske, Latvije, Rumunije i Slovačke manji je od 30% ispod prosjeka. Hrvatska, Grčka i država kandidatkinja Turska imaju BDP po stanovniku manji od 40% ispod prosjeka. Bugarska se nalazi na 45% ispod prosjeka EU, a slijede je zemlje kandidati Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina (potencijalni kandidat) i Albanija.
Dok je BDP uglavnom pokazatelj stepena ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja (SIP) alternativni je pokazatelj koji je bolje prilagođen za opis materijalne dobrobiti kućanstava. Općenito, nivo SIP-a po stanovniku homogenije je od BDP-a, ali ipak postoje značajne razlike u državama članicama EU-a.
Luksemburg ima najviši nivo SIP-a po stanovniku od svih 37 zemalja uključenih u ovu usporedbu, sa 31% iznad prosjeka EU. Slijede zemlje EFTA-e Norveška, Island, Švicarska i države članice EU Njemačka i Danska, sa SIP-om po stanovniku od 28%, 24%, 23%, 23% i 21% iznad prosjeka EU.
Zemlje kandidati su bile između 30% i 60% ispod prosjeka EU 27.
Bosna i Hercegovina je u 2020. ostvarila SIP po stanovniku u SKM-u 57% ispod prosjeka EU 27, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.