Bevanda: Novac od klirinškog duga usmjeren za kapitalne projekte

0
1100
Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH) upitala je na današnjoj sjednici oba doma PSBiH koliko je sredstava na raspolaganju od ruskog klirinškog duga, na koji način će biti utrošena i kada.
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je da je 125 miliona dolara uplaćeno BiH. Dug je naplaćen potpuno u novcu i sredstva su uplaćena Centralnoj banci te raspoređena u propisanim postocima.
“S tim u vezi za potrebe bh. institucija to je bilo 10 posto, odnosno 12,5 miliona dolara, Federaciji 58 posto ili 72,6 miliona dolara, Republici Srpskoj 29 posto, odnosno 36,2 miliona dolara, te Brčko distriktu tri posto, odnosno 3,75 miliona dolara”, pojasnio je Bevanda, navodi Fena.
Odlukama Vijeća ministara, sredstva koja su namijenjena institucijama BiH do sada su raspoređena u iznosu od 16 miliona KM i to isključivo za kapitalne investicije, poput graničnog prijelaza Bratunac – Vukovija, za koji je izdvojeno sedam miliona KM.
Za zgradu Uninon banke u Sarajevu, za smještaj institucija, izdvojeno je četiri miliona KM, a za zgradu preduzeća Zrak u Sarajevu tri miliona KM, za smještaj Agencije za koordinaciju policijskih tijela.
“Za zgradu u Mostaru za smještaj SIPA-e jedan milion KM i za zgradu u Istočnom Sarajevu jedan milion. Ostalo je neraspoređeno 4,6 miliona KM i opredjeljenje je da ova sredstava budu isključivo namjenski trošena za kapitalne investicije”, rekao je Bevanda.