BiH: Bescarinski uvoz električnih automobila i u ovoj godini

0
252
Električnim vozilima može se promijeniti kilometraža kao i svakom drugom autu

Vijeće ministara BiH danas je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2023. godine, čime se nastavlja primjena ranije donesene odluke.
Podsjećamo da je Vijeća ministara BiH na sjednici u julu prošle godine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ukinulo carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjilo s 15% na 5% carinske stope za uvoz hibridnih automobile, a s rokom važenja do kraja prošle godine.
Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.
Ova mjera je konkretna finansijska potpora građanima te javnom i privatnom sektor za kupovinu i uvoz te vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i bolje zaštite okoliša te podizanja sigurnosti u prometu.
Porast uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH omogućit će otvaranje novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice, što bi se pozitivno odrazilo na ubrzanje realizacije projekta električnih punionica, čija je priprema u toku.
Vijeće ministara BiH na ovaj način želi doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.