BiH daleko ispred Hrvatske kada je u pitanju zdravstveni informacioni sistem

0
93
Mapa SZO: Od zemalja u regiji jedino su BiH i Crna Gora implementirale eKarton

Nedavno je u hrvatskim medijima promovisano uvođenje eKartona u 25 bolnica u Hrvatskoj, što je kako ocjenjuje javnost, svakako veoma pozitivno i neophodno Hrvatskoj. Prognoziraju da će ova usluga stići i u ostale bolnice širom Hrvatske naredne godine.
Na zvaničnoj web stranici Svjetske zdravstvene organizacije za područje Evrope, obilježene su zemlje koje su implementirale eKarton i od svih zemalja u regiji jedine se ‘plave’ Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Ostale zemlje bivše Jugoslavije su markirane crvenom bojom što znači da nemaju digitalizovan zdravstveni sistem u ovom obliku.
Kanton Sarajevo je implementirao zdravstveni eKarton prije 9 godina, tačnije tokom 2013-2014. na nivou svih ustanova. Sve zdravstvene ustanove su uvezane u jedinstveni zdravstveni eKarton, koji predstavlja zdravstveno sudsko-medicinsku dokumentaciju građana Kantona Sarajevo, ali i građana iz drugih kantona koji se liječe u Kantonu Sarajevo.
Tokom pandemije Covid-19 je upravo centralizacija i dostupnost zdravstvenih podatakapojačala potrebu za sveobuhvatnom zdravstvenom informatizacijom. Tako se postavilo pitanje poslije, na žalost, slučaja djevojčice iz Kaknja koja je operisana u privatnoj ordinaciji o ultimativnoj informatizacijii privatnog zdravstvenog sektora koji ima potrebu za sistemom vrijednosti i certifikacijom koja se jedino može implementirati kroz ultimativnu informatizaciju.
Pored Kantona Sarajevo zdravstveni eKarton su implementirati i Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu, gdje su zdravstveni podaci na jednom mjestu, dostupni po zdravstvenoj vertikali.
Situacija u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu je takođe na zavidnom nivou, ali nema centralizacije u vidu razmjene podataka po zdravstvenoj vertikali, ali su zdravstvene ustanove informatizirane.
U ostalom kantonima nema centralnog zdravstvenog eKartona, dok je Republici Srpskoj u procesu implementacija eKartona zadnjih 4-5 godina sa promjenjivim uspjehom, ali još nije zaživio. Tender za uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvu u RS je objavljen 2017. godine, kada je sistem i nabavljen.
Na kraju se postavlja pitanje znamo li prepoznati oblasti u kojima smo ispred regije kada je IT sektor u pitanju ili ćemo u toj oblasti postati kolonija lošijih od nas?