BiH: Donesen novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli

0
1022
Saša Dalipagić

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je, na prijedlog zamjenika Saše Dalipagića, a u suradnji sa nadležnim entitetskim i kantonalnim organima za unutarnje poslove i nadležnim organom za unutarnje poslove Brčko distrikta donijelo Pravilnik o vozačkoj dozvoli.
Pravilnik je donesen s ciljem usuglašavanja sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni Hercegovini, a koje se odnose na pravo upravljanja motornim vozilom i dobijanja vozačke dozvole odgovarajuće kategorije.
Ovim Pravilnikom propisuje se oblik, izgled i sadržaj obrasca vozačke dozvole, postupak i način izdavanja vozačke dozvole, zamjena vozačke dozvole i strane vozačke dozvole, poništavanje vozačke dozvole te način vođenja evidencije o vozačkim dozvolama.
S obzirom da se radi o pravnom propisu koji je od značaja za širu javnost, proveden je i postupak javnih konzultacija te je na taj način u izradi Pravilnika omogućeno sudjelovanje interesnih grupa u kreiranju teksta propisa, što ujedno doprinosi boljoj informiranosti i većem povjerenju građana.
Također, jedan od razloga za donošenje novog Pravilnika o vozačkoj dozvoli je i otklanjanje nejasnoća koje su nastale u primjeni Pravilnika o vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik BiH br. 13/07 i 43/15), a koji je sada stavljen izvan snage, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.