BiH i dalje u vrhu po broju zaostalih mina u Evropi

0
382
Minski sumnjive površine iznose 965,26 km2 ili 1,88% od ukupne teritorije BiH

Zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić učestvovao je na otvaranju online konferencije o izazovima u deminiranju u BiH, koja je organizovana na inicijativu Ministarstva inostranih poslova Republike Njemačke.
Obraćajući se učesnicima Ilić je podsjetio da je Ministarstvo civilnih poslova BiH u čijoj nadležnosti je i deminiranje, uz pomoć donatora i domaćih izvora finansiranja uradilo veliki posao na uklanjanju mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih ostataka, kao i posao na razvoju kapaciteta i tehnologije za implementaciju operativnih aktivnosti.
“Nažalost, i pored uloženog napora BiH je i dalje u samom vrhu po broju zaostalih mina i neeksplodiranih sredstava u Evropi. Minski sumnjive površine iznose 965,26 km2 ili 1,88% od ukupne teritorije zemlje.
Bitno je naglasiti da je u zadnjih nekoliko godina došlo do drastičnog pada broja žrtava, dok u ovoj godini nije bilo stradanja civilnog stanovništva, što je zasigurno rezultat redukcije rizika kroz operacije deminiranja i obilježavanja, kao i brojnih aktivnosti upozoravanja na mine”, rekao je Ilić.
Zamjenik ministrice podsjetio je da je formirana komisija za deminiranje u BiH što je bio uslov za ozbiljan i posvećen institucionalni rad za ovo polje djelatnosti. Najavio je da će Ministarstvo na temelju rezultata projekta ‘Opšta procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019’ do kraja 2020. godine, upututi zahtjev Vijeću ministara BiH za pokretanje revizije Strategije 2018–2025. kako bi bila usaglašena sa novom minskom situacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here