BiH je do sada dobila više od 500.000 doza vakcina

0
359
Ministrica Gudeljević na sjednici konferencije ministara za područje zdravstva u BiH

Danas je održana deveta sjednica ministara za podrčje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj su razmatrane najaktualnije teme u svezi sa pandemijom Covid-19.
Članovi konferencije razmotrili su trenutnu epidemiološku situaciju i konstatirali da je stanje povoljno, posebno ako se ima u vidu činjenica da je dvosedmični broj novozaraženih na 100.000 stanovnika pao ispod 75, što Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje čiji državljani imaju olakšan prelazak granica.
Situaciju povoljnom čini i sve veći broj vakcinisanih građana, odnosno činjenica da isporuke vakcina Bosni i Hercegovini teku kontinuirano. Do sada je u BiH ušlo više od 500.000 doza vakcina kroz COVAX i EU4HEALTH, donacije i direktnu nabavu. Najviše doza stiglo je iz COVAX, a očekuju se i nove isporuke, kao i informacije o nastavku isporuka tokom ljeta i jeseni. Značajne isporuke očekuju se i kroz mehanizam Evropske unije, a u toku su i razgovori o mogućim državama unije koje su u mogućnosti da dio svojih vakcina prodaju BiH.
Na današnjem sastanku razmijene su i informacije o mogućim rješenjima za nesmetano kretanje državljana BiH izvan granica države.