BiH – KfW: Za izgradnju Vjetroparka Hrgud 60 miliona eura, za otpadne vode u Zenici 13,5 miliona eura

0
965
Bevanda i Schmidt-Rosen potpisali Sporazum o kreditu za izgradnju Vjetroparka Hrgud i grantu za otpadne vode u Zenici

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Schmidt-Rosen potpisali su sporazum o kreditu za izgradnju Vjetroparka Hrgud na području Trebinja i grant sredstvima za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.
Vjetropark Hrgud će biti instalirane snage 48 MW (16 jedinica po 3 MW) i procijenjene godišnje proizvodnje od 126 GWh te će zahvatati površinu od oko pet kilometara kvadratnih. Ukupna investiciona vrijednost iznosi 64,5 miliona eura, od čega su 4,5 miliona eura vlastita sredstva, a preostali dio se osigurava putem kredita.
“Ugovor o zajmu, vrijedan 60 miliona eura, namijenjen je za izgradnju Vjetroparka Hrgud. Kredit je alociran na Republiku Srpsku, a implementirat će ga Elektroprivreda RS. Rok otplate je 15 godina s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom. Nadam se da će projekt biti reliziran u naredne četiri godine kako je predviđeno planom”, kazao je Bevanda.
Takođe, istaknuto je da će postrojenje za prikupljanje i preradu otpadnih voda u Zenici znatno doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode.
“Ugovor o grantu je vrijedan 13,5 miliona eura. Zenica se obavezala da će uložiti milion eura i osigurana je podrška od 4 miliona i 750 hiljada eura od vlade Švicarske, tako da je zaokružena finansijska konstrukcija od 19,3 miliona KM”, pojasnio je Bevanda.
Schmidt-Rosen je istakao da ova dva projekta predstavljaju prekretnicu djelovanja KfW-a u BiH.
“Postrojenje u Zenici će doprinijeti kvalitetu življenja, dok je Hrgud prvi takav projekt koji će biti reliziran u RS-u i treći koji KfW finansira. Prvi je bio Vjetropark Mesihovina koji će biti operativan sljedeće godine”, rekao je Schmidt-Rosen.