BiH korak bliže ispunjenju uvjeta za pristup BiH u EU

0
258
Predstavljen strateški dokument o stručnom obrazovanju i obuci do 2030. godine

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH danas je na pres-konferenciji javnosti predstavljen novousvojeni dokument pod nazivom ‘Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini – Na temelju Zaključaka iz Rige (2021-2030)’.
Događaju su, pored ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, prisustvovali i ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.
Ovim dokumentom ispunjen jedan od zahtjeva naveden u analitičkom izvještaju koji je stigao uz mišljenje Evropske komisije u vezi sa stjecanjem kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.
Dokument je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojilo Vijeće ministara BiH. Kreiran je u suradnji svih nadležnih obrazovnih vlasti, kao i drugih relevantnih partnera, uz značajnu potporu austrijske Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju – OeAD. Predstavlja okvir djelovanja za sve nadležne obrazovne vlasti do 2030. godine.
“BiH je usvajanjem ovog dokumenta ispunila jednu od prepruka Evropske komisije i učinila je još jedan značajan iskorak na putu ka evropskim integracijama. Ovaj dokument predstavlja okvir djelovanja za sve nadležne obrazovne vlasti do 2030. godine i temelj je za modernizaciju, povećanje kvalitete i relevantnosti strukovnog obrazovanja i obuke, te konačno i najvažnije, njegove pune integracije u Evropski prostor strukovnog obrazovanja i obuke”, izjavila je ministrica Gudeljević.
“S austrijskog stajališta, pozdravljamo strateški dokument o provedbi tzv. rezolucije iz Rige u Bosni i Hercegovini, jer je usredotočen na stručno obrazovanje kao razvojni prioritet”, rekla je ambasadorica Hartmann, dodavši da je već dugi niz godina stručno obrazovanje za Austriju sastavni dio suradnje s Bosnom i Hercegovinom i cijelom regijom.
Šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler, pozdravio je usvajanje ovog značajnog strateškog dokumenta. Dodao je i da je nužno više motivirati kompanije za organizaciju prakse u njihovim radionicama i proizvodnim halama.
“Iz iskustva država članica EU, to je ključno za uspjeh strukovnog obrazovanja i obuke”, rekao je Sattler, dodavši da će Evropska unija u okviru IPA programa nastaviti investirati u reformu i modernizaciju obrazovanja i obuke u BiH prema EU standardima.