BiH: Obveznicama a ne kreditima razvijati infrastrukturu i privredu BiH

0
819
Dodik: Nakon nametnute privatizacije izgubili smo i radna mjesta i potencijal (Foto: NAP)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otvorio je danas u Sarajevu Ekonomski forum BiH 2019, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
“Mislim da u Bosni i Hercegovini trebamo zaustaviti sve političke debate i fokusirati se na to da u naredne tri godine prikupimo najmanje pet milijardi eura za izgradnju infrastrukture”, rekao je Dodik.
Pozivajući se na podatke Centralne banke BiH Dodik je napomenuo da je u 2017. za negativnu kamatnu stopu stranim bankama plaćeno 11,5 miliona KM. Dodao je da to pokazuje da je vrijeme ‘da redefinišemo neke stvari i mislim da je vrijeme da putem obveznica počnemo razvijati infrastrukturu i privredu’.
Dodik je kritikovao politiku i rukovodstvo Centralne banke BiH koja, kako kaže, ne čini ništa kako bi investirala u bh. privredu. Iznio je podatak o kamatama koje je BiH plaćala stranim bankama, dodajući da je vrijeme da se putem obveznica počne razvijati privreda.
Dodik je među ključne probleme naveo i radnu snagu koja odlazi u zemlje Evrope te na taj način prazni ekonomske i socijalne mogućnosti BiH. Dodao je da vlasti u BiH trebaju zaustaviti odlazak mladih, te da to sve ovisi o investicijama.
Dodik se dotakao i pitanja privatizacije, za koju kaže da nam je nametnuta, te da smo nakon privatizacije izgubili i radna mjesta i potencijal.
“Privatizacija koja nam je nametnuta osigurala je nekoliko bogatih porodica koje su usmjerene da očuvaju same sebe”, rekao je Dodik.
Ekonomski forum BiH održava se treću godinu zaredom, a do sada je okupio više od 1.000 učesnika, uglavnom predstavnika izvršne vlasti BiH, kao i više od 600 predstavnika regionalnih kompanija, diplomatskog sektora i akademske zajednice.

Wigemark: Ubrzati put BiH u EU

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark na Ekonomskom forumu u Sarajevu rekao je da je 2019. ključna godina za BiH – ekonomski stabilna i bez izbornog ciklusa, te da je treba iskoristiti za socio-ekonomske reforme i brži put ka evropskim integracijama. Poručio je da su, bez obzira ko bude u vlasti, dva osnovna zadatka: ubrzati put BiH u EU i početi sprovođenje preporuka Evropske komisije.
Wigemark je ocijenio da je potrebno da poslovna klima bude dobra kako mladi ne bi išli iz zemlje, te da je uvezivanje sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada od ključnog značaja.

Austrija u BiH investirala 1,3 milijardu eura

Austrija je u Bosnu i Hercegovinu investirala oko milijardu i 300 miliona eura, izjavio je danas u Sarajevu na Ekonomskom forumu BiH ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić.
Kozarić je vodio panel o izazovima i šansama ekonomske saradnje Austrije i BiH na kome je bilo prisutno više od 50 predstavnika kompanija iz Austrije.
“U BiH egzistira negdje oko 200 kompanija s oko 7.500 zaposlenih. To je značajan investitor, najviše u dijelu metalske industrije. Poznato je da se 37 posto cjelokupnog izvoza odnosi na metalsku industriju, a 50 posto od tog izvoza plasira se u Austriji i Njemačkoj”, istakao je Kozarić.
Naglasio je da postoji dovoljno prostora da se napravi iskorak i kada je riječ o drvnoj industriji, energiji, infrastrukturi, poljoprivredi, turizmu, zdravstvenom turizmu o čemu je bilo govora tokom panela, prenosi Fena.
Kozarić je naveo da u Austriji živi 160.000 bh. građana, da su dobro integrirani, cjenjeni kao radnici i pouzdani. Dodao je da 3.000 studenata studira u Beču i Grazu i da su najbolji na svojim fakultetima.