BiH postala punopravna članica Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu

0
340
Potpisan sporazum između BiH i EU čime civilna zaštita naše zemlje ulazi u evropske saveze

Potpisom na Sporazum između Ministarstva sigurnosti BiH i povjerenika Evropske unije za upravljanje krizama, Bosna i Hercegovina postala je punopravna članica Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, čime civilna zaštita u zemlji postaje još jednim segmentom državnog sigurnosnog sistema koji ulazi u evropske saveze.
Cilj Mehanizma jest unapređenje saradnje članica EU-a i država koje učestvuju u tom procesu na planu sprječavanja odnosno preventivnog djelovanja i jačanja pripravnosti u odgovoru na katastrofe. Osim država članica EU-a, u Mehanizam su, uz BiH, uključeni i Crna Gora, Island, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.
Potpisivanje sporazuma ishod je dugogodišnjeg niza aktivnosti i održanih sastanaka sa nadležnim kontrolno-inspekcijskim organima u kojima je i Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK aktivno učestvovala i ispunila sve svoje pristupne obaveze, saopćeno je iz Vlade HNK.
Sticanjem statusa punopravne članice Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, BiH su dostupni svi benefiti članica EU, između ostalih i da prima podršku i pomoć u smislu edukacije, opremanja i školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih nepogoda i katastrofa, uključujući i obavezu da pomaže drugima u potrebi.