Bihać: Potpisan sporazum za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta

0
340
Potpisan Sporazum o provedbi Projekta razvoja navodnavanja za područje Bihaća

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Bihaću prisustvovao potpisivanju Sporazuma o provedbi Projekta razvoja navodnavanja za podprojektno područje Bihać, što podrazumijeva područja Klokot – Papari i Bakšaiš.
Potpisanim sporazum preciziraju se rokovi njegove provedbe, a osnovni ugovor za ovaj projekt potpisan je ranije.
Sporazum su danas potpisali direktor Jedinice za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Ukupna vrijednost projekta, kojeg finansiraju Svjetska banka i Federalno ministarstvo proljoprivrede, vodoprivrede i šumarsta, iznosi 1.988.265,91 KM, a treba omogućiti navodnjavanje 86,6 hektara na ovim lokalitetima. Cilj je unaprijediti sistem navodnjavanja i tako pomoći poljoprivrednim proizvođačima.
Istaknuvši važnost i benefite koje donosi ovaj projekat, ministar Dedić je ukazao i na ostale projekte, kreditne linije, kao i evropska grant sredstva do kojih poljoprivrednici u Federaciji BiH mogu doći u saradnji s resornim ministarstvom, a što im uveliko može olakšati, ali i povećati proizvodnju.
Ministar je pozvao Gradsku upravu Bihaća da informiše poljoprivrednike na ovom području o programima za apliciranje za sredstva u Federalnom ministarstvu, zatim za povoljne kreditne linije Garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, te novom IFAD programu.
Inače, Bihać je jedna od deset lokalnih zajednica u Federaciji BiH obuhvaćenih projektom navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.