Boris Vujčić proglašen najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Evropi

0
1062
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić proglašen je najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Evropi u 2018. godini, piše Jutarnji list.
Ovo priznanje hrvatskom guverneru dodijelio je GlobalMarkets koji prati rad godišnjih skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kao i brojnih drugih međunarodnih finansijskih institucija.
Vrijednost guvernerova rada, piše Jutarnji list, potvrđena je u julu 2018. kada je dobio potporu da vodi hrvatsku centralnu banku u drugom šestogodišnjem mandatu, smatra urednički odbor GlobalMarkets-a.
Pozornost Hrvatske narodne banke usmjerena je na kurs kune, s ciljem ulaska u ‘čekaonicu’ evropske zajedničke valute do 2020., pri čemu se euro koristi kao sidro za kurs kune. Hrvatska se suočava s izazovima, ponajprije s razmjerno visokim javnim dugom, koji je iznosio 78% BDP-a u 2017. godini.
Ipak, Hrvatska se također nalazi na dobrom putu u pogledu stanja javnih finansija, kažu analitičari i ekonomisti. Njene međunarodne rezerve dosegnule su rekordnih 16,5 milijardi eura u junu.
Ovu nagradu prvenstveno smatram priznanjem za sve zaposlenike HNB, odnosno za sve ono što je HNB radio u posljednjih nekoliko godina. Uspjeli smo ispuniti svoje zakonskim mandatom utvrđene ciljeve odnosno sačuvati tečaj i financijsku stabilnost u uvjetima duge recesije. Također, i bankovni smo sustav održali stabilnim”, izjavio je guverner Vujčić.
GlobalMarkets međunarodna je specijalizirana publikacija koju izdaje Euromoney Trading Ltd. Nagrada GlobalMarkets Award dodjeljuje se od 2004. godine najboljim ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka tržišta u nastajanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here