Borovac: Poštivanjem sporazuma o readmisiji čuvamo bezvizni režim

0
688
Ministrica Borovac otvorila je u Neumu okrugli sto o reintegraciji povratnika po osnovu readmisije

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac otvorila je danas u Neumu okrugli sto o temi ‘Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji’.
Ovaj skup, a koji je organiziran u saradnji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Državnog sekretarijata za migracije Vlade Švicarske te Chatolic Relief Servicesa, okupio je predstavnike svih nadležnih institucija za oblast readmisije u našoj zemlji uključujući i predstavnike 21 grada i općine u BiH u kojima je uspostavljen sistem i koje osiguravaju pomoć osobama vraćenim u njihove sredine po osnovu sporazuma o readmisiji.
Borovac je iznijela ocjenu da BiH danas ima potpuno funkcionalan mehanizam između svih institucija, ustanova i organizacija uključenih u sistem readmisije što je dokaz dosljedne primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
“Na ovaj način čuvamo bezvizni režim, koji nije ugrožen upravo zahvaljujući odgovornom odnosu spram preuzetih obaveza, a pogotovo onih koji se odnose na puno poštivanje sporazuma o readmisiji gdje ključnu ulogu ima Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji“, istakla je ministrica Borovac.
Istovremeno, kako je dodala, ovaj program pokazuje kako se može ostvariti kvalitetna i efikasna saradnja svih nivoa vlasti u BiH ali i kako naš region vrijednim radom može postati pozitivan primjer međudržavne saradnje na čemu se zahvalila predstavnicima institucija Crne Gore i Srbije, koji su također uključeni u Program.
Na kraju je potcrtala kako bi sve što je postignuto na ovom planu bilo teško izvodljivo bez svesrdne podrške i pomoći Švicarske vlade i CRS-a, na čemu im se zahvalila u ime zemalja i institucija uključenih u ovaj program.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here