Bosch predstavio prvu zakrivljenu instrument tablu na svijetu

0
924
Boschova zakrivljena instrument tabla će imati svoj debi u Inovativnom kokpitu novog VW Tuarega

Kompanija Bosch predstavila je prvu u svijetu zakrivljenu instrument tablu u kabini vozila.
“Ravne instrument table su prošlost. Sa prvom zakrivljenom instrument tablom na svijetu, Bosch otvara nove dimenzije u pogledu kabine vozila. Vozači imaju koristi od zakrivljenih instrument tabli u pogledu bezbjednosti i pogodnosti, istovremeno ovakav tip ekrana pruža proizvođačima automobila veću slobodu i više mjesta za dizajn kabine”, izjavio je Stefen Berns, predsjednik divizije Car Multimedia.
Zakrivljena instrument tabla će imati svoj debi u Inovativnom kokpitu novog VW Tuarega, što znači da Volkswagen mijenja tehnologiju analognih ekrana novim zakrivljenim ekranima visoke rezolucije.
U zavisnosti od toga šta vozač želi da vidi u datom trenutku, ekran je u mogućnosti da prikaže širokougaone navigacione mape, informacije o vozaču ili status sistema asistencije vozaču. Tajna koja stoji iza oštrine i kontrasta novog ekrana je novi proizvodni proces, u kojem instrument tabla reflektuje četiri puta manji odsjaj, čak i pri sunčevoj svjetlosti.
Brzinomer, navigacione mape i telefonski kontakti, odnosno sadržaji prikazani na instrument tabli dijagonale ekrana od skoro 31 cm (12,3 inča) su određene od strane dobavljača u zavisnosti od situacije i ličnog izbora. Pametan sistem upravljanja, nevidljiv za vozača, sakriven je iza ekrana u kontrolnoj jedinici i omogućava vozaču da uvijek vidi ono što želi u tom trenutku.

Svaki dio informacije može biti prikazan preko cijelog ekrana ili u kombinaciji sa ostalim sadržajem

Svaki dio informacije može biti prikazan preko cijelog ekrana ili u kombinaciji sa ostalim sadržajem. Takođe je moguće uvećati sliku navigacionih mapa direktno na instrument tabli, što predstavlja još jednu novinu koja će debitovati u Tuaregovom Inovacionom kokpitu.
Dodatno, vozač će moći da pouzdano čita informacije sa ekrana čak i kada sunce direktno baca svjetlost na ekran u vozilu, jer je na novoj zakrivljenoj instrument tabli Bosch koristio specijalan proces proizvodnje. Naime, u procesu optičkog lijepljenja tanak sloj tečnosti je korišćen za direktno lijepljenje ekrana instrument table i stakla jedno za drugo. Povezivanjem ove dvije komponente, instrument tabla reflektuje više od četiri puta manji odsjaj tako da je smanjena refleksija, navode iz kompanije Bosch.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here