Brčko: Za program samozapošljavanja 500 hiljada KM

0
920
Vlada Distrikta utvrdila naknadu za eutanazirane životinje zbog afričke svinjske kuge

Vlada Brčko distrikta usvojila je danas Program samozapošljavanja za 2018. godinu za šta je u budžetu izdvojeno 500 hiljada KM.
Šef brčanskog odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević rekao je da su ove godine za razliku od ranijeg prioda posebno izdvojena sredstva za samozapošljavanje u poljoprivredi koja nisu ušla u ovaj program, jer će sličan program u iznosu od 500 hiljada KM biti realizovan i u tom sektoru.
Razlika je u tome što je umjesto prošlogodišnjih 20 posto sredstava koja su izdvajana za preduzeća koja su registrovana, ove godine namijenjeno je 10 posto sredstava za registrovana preduzeća dok je 90 posto planirano za one koji tek trebaju da osnuju svoje firme.
“S obzirom da Zavod za zapošljavanje ima neutrošena sredstva iz različitih programa iz ranijih godina, Vlada je dala saglasnot da Zavod pokrene proceduru i da oko 78.000 KM usmjeri u program samozapošljavanja i ta sredstva biće pridodata iznosu od 500.000 KM”, kaže Gudeljević, prenosi Radio Brčko.
Uz pomoć programa samozapošljavanja do sada je 248 poduzetnika pokrenulo svoje poslovne programe. Ove godine pojedinačni izos sredstava je limitiran na maksimalnih 15.000 KM, tako da će 35 do 40 novih pravnih subjekata moći početi sa radom uz finansijsku pomoć ovog programa.