Briefing analiza: U 2020. objavljeno 6% manje poziva za poduzetnike nego u 2019.

0
279
Korišteni su dostupni podaci iz Briefingove baze javnih nabavki i poziv

Agencija za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing iz Sarajeva analizirala je objave u 2020. godini u domeni finansiranja poduzetništva. U protekloj godini objavljeno je šest posto manje poziva za poduzetnike u odnosu na 2019. godinu.
Posebno treba uzeti u obzir zastupljenost poziva koji se odnose na sufinansiranje plaća i pomoć privredi zbog uzorka pandemije koronavirusom. Naime 21 posto ukupno objavljenih poziva za podršku biznisu u 2020. godini se odnosi na ublažavanje posljedica pandemije, navode iz agencije Briefing.
Analiza obuhvata objave javnih poziva za finansiranje, sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, grantove, kreditna sredstva te zapošljavanje i poticaje u privredi.

Izvor: Agencija Briefing

U Federaciji BiH je objavljeno 72 posto, u Republici Srpskoj 27 posto i Brčko Distriktu jedan posto poziva za poduzetnike.
Objavljena su 172 poziva za grantove i 33 za kreditna sredstva namijenjena privredi. Raspisano je 55 konkursa za projekte ženskog poduzetništva. Za obrte i zanate je objavljeno 80, a startup preduzeća 67 javnih konkursa za dodjelu sredstava.
“Imajući u vidu situaciju od marta 2020. godine bilo je očekivano preusmjeravanje pomoći poduzetnicima kroz pozive za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom. Nažalost, blagi ali ipak značajan trend smanjenja podrške poduzetnicima traje još od 2019. godine”, istakao je Tarik Džaferović, direktor agencije Briefing.
Pozive za finansiranje privrede u 2020. godini objavljivala su ministarstva, općine, gradovi, ambasade, razvojne agencije ali i domaće i strane nevladine organizacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here