Briefing analiza: 12,7% manje poziva za finansiranje poduzetništva u BiH

0
403
Pad broja poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH (Izvor: Briefing)

Tokom 2022. godine objavljeno je 748 poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u Bosni i Hercegovini, što je za 12,7 posto manje nego u 2021. godini, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.
Od ukupnog broja poziva za finansiranje privrede njih 26 se odnosi na podršku biznisu koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa, što je očekivano smanjenje kada se u vidu ima stabilizacija pandemije.
U navedenom periodu raspisan je 81 grant za različite oblasti razvoja biznisa. Podrška ženskom poduzetništvu se pominje u 57 poziva. Objavljeno je i 40 poziva za razvojne kredite a za pokretanje privatnog biznisa i startup preduzeća izašlo je 62 poziva.
“Kada pogledamo period od 2018. godine do danas, nažalost, imamo stalni pad broja poziva za finansiranje privrede. Razvoj poduzetništva je ključan za razvoj naše ekonomije. Nadamo se jačoj podršci poduzetnicima u narednom periodu, posebno zbog aktuelne globalne ekonomske krize”, istakao je Tarik Džaferović, direktor agencije Briefing.
Pozive za finansiranje privrede objavljivala su najčešće nadležna ministarstva, gradovi, općine, razvojne agencije, ambasade ali i domaće te strane nevladine organizacije.
Analiza agencije Briefing obuhvaća objave javnih poziva za finansiranje/sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama te preko 2.500 web stranica naručitelja.