Broj turista u svijetu dostići će 1,8 milijardi u 2030. godini

Turistički stručnjaci svijeta sve više se okreću azijskim zemljama. Više od 600 miliona kineskih turista će putovati po svijetu u narednih pet godina

0
4443
U Istanbulu održan Globalni sastanak Svjetskog turističkog foruma 2017.

Globalni sastanak Svjetskog turističkog foruma održan je od 16. do 18. februara 2017. godine u Istanbul Congress Center.
Organiziran pod motom ‘Granice kao barijera: bezbrižno i sigurno putovanje’ u saradnji sa Turkuvaz media kao glavnim medijski sponzorom, dvodnevni Forum je okupio ministre iz 20 zemalja i oko 3000 gostiju, među kojima je gotovo 150 predavača, direktore vodećih svjetskih turističkih kompanija, ključne investitore u oblasti turizma, organizacije, predstavnike akademske zajednice, stručnjake za različite tehnologije koje se primjenjuju u turizmu te nevladin sektor.
Ovaj forum je globalna platforma na kojoj renomirani svjetski turistički stručnjaci svoje vizije mogu podijeliti s turskim profesionalcima s ciljem jačanja turističkih potencijala i doprinosa nacionalnoj ekonomiji.
Forum je otvorio premijer Republike Turske Binali Yildirim.
“Nema drugog sastanka na svijetu na kojemu se na jednom mjestu okupi toliko lidera, donositelja odluka i profesionalaca u oblasti turizma. Posao koji radimo je od velike važnosti za turistički svijet, Tursku i zemlje iz kojih turisti dolaze u našu zemlju”, istaknuo je predsjednik Svjetskog turističkog foruma Bulut Bağcı u uvodnom obraćanju učesnicima.
Potpredsjednik Vlade Republike Turske Mehmet Şimşek izjavio je da industrija turizma doprinosi BDP-u Turske u iznosu od oko 12 posto, uključujući direktne i indirektne efekte sektora.
On je naglasio da je turizam glavna pokretačka snaga za globalni rast, a također se osvrnuo i na pad broja turista čiji je domaćin bila Turska prošle godine.
“Prošla 2016. je bila godina u kojoj smo svjedočili terorističkim napadima, kao i pokušaju državnog udara. Ipak, Tursku je posjetilo 25 miliona turista. Vjerujemo da je pad broja turista privremen“, kazao je Şimşek.
Tokom Foruma se moglo čuti da se turistički stručnjaci širom svijeta sve više okreću azijskim zemljama. Tako je industrija turizma nedavno pomjerila svoj fokus na azijsko-pacifičku regiju, posebno na zemlje kao što su Kina i Japan.
Kina je najveći izvor turista već četiri godine zaredom, doprinoseći prosječno više od 13 posto globalnim prihodima od turizma. Prema podacima Nacionalne uprave za turizam Kine više od 600 miliona kineskih turista će putovati u inozemstvo u narednih pet godina.
Prema procjenama Svjetske turističke organizacije UN (WTOUN) trenutni broj turista koji putuju u inozemstvo je 1,2 milijarde, a očekuje se da će dostići 1,8 milijardi u 2030. godini.
Na Forumu je naglašeno da su socijalni mediji identificirani kao najbolji način za privlačenje putnika u 2017. od strane stručnjaka sektora.
“Zemlje, gradovi i regije svakako trebaju koristiti društvene medije i koristiti ih strateški za privlačenje turista”, istaknuto je na Forumu.
Tokom dvodnevnog sastanka u Istanbulu, sudionici su raspravljali i o novim trendovima u turizmu te sugerirali nove načine za poboljšanje turizma.