Brza cesta Lašva – Nević Polje: Saglasnost za potpis ugovora za dionicu kroz Vitez

0
465
Dionica brze ceste Lašva - Nević Polje imat će tri poddionice: Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez, te Vitez - Nević Polje

Usvojivši informaciju o provedbi projekta izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, Vlada Federacije BiH je Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo dala suglasnost za donošenje Odluke o dodijeli ugovora najpovoljnijim ponuđačima za izvođenje radova i nadzora za dionicu koja prolazi kroz Vitez.
Vlada je zadužila javna preduzeća Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo da intenziviraju aktivnosti s ciljem početka izvođenja radova na projektu izgradnje ove brze ceste.
U informaciji je istaknuto da je okončan i revidiran glavni projekt cijele dionice, uključujući istražne radove, studijsku dokumentaciju i elaborate eksproprijacije. Pribavljena je okolišna dozvola, a Federalno ministarstvo prostornog uređenja je izdalo i urbanističku suglasnost za dionicu brze ceste Lašva – Nević Polje. Procijenjena vrijednost projekta je 217 miliona eura.
Ceste FBiH su provele postupak javne nabavke radova za Lot5 – prolaz kroz Vitez i odabrale najpovoljniju ponuda domaćeg ponuđača u iznosu od 32.251.050 KM s PDV-om i za usluge nadzora radova u iznosu od 993.230,55 KM sa PDV-om.
Pošto je projekt izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje jedan od prioritetnih u Federaciji BiH, Ceste FBiH su se 8.10.2020. godine obratile Federalnom ministarstvu prometa zahtjevom da Vlada FBiH da suglasnost za potpisivanje ugovora za radove i nadzor s najpovoljnijim ponuđačima.