Budžetski prihodi RS u prvom polugodištu 1,2 milijarde KM

0
1074
Zoran Tegeltija, ministar finansija RS

Prema Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period januar-juni ove godine budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 1.238.100.000 KM, što predstavlja 96 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine.
Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je, podnoseći ovaj izvještaj u Narodnoj skupštini, da su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine iskazani u iznosu od 1.109.600.000 KM ili 88 odsto od budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.
“Primici od finansijske imovine u periodu januar-juni ostvareni su u iznosu od 62,8 miliona KM, što predstavlja 145 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine. Najveći dio ovih primitaka u iznosu od 58,4 miliona KM ostvaren je od naplate datih zajmova”, rekao je Tegeltija, prenosi agencija Srna.
Prema podacima iz ovog izvještaja, primici od zaduživanja u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 207,6 miliona KM, što predstavlja 79 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine. Od toga je 137,8 miliona KM ostvareno po osnovu realizovanih emisija dugoročnih obveznica RS, 19,8 miliona KM po osnovu emisija trezorskih zapisa i 50 miliona KM po osnovu dugoročnog kreditnog zaduženja RS kod domaćih banaka.