CBBiH: Internetom kruži izmišljena izjava guvernera Softića o kriptovalutama

0
633
Uposlenici CBBiH izdvojili procenat od ličnih primanja za pomoć socijalno ugroženim

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) upozorava javnost da internetom kruži izmišljena izjava guvernera CBBiH dr. Senada Softića, koja je objavljena kao dio članka ‘Novi finansijski intervju Gorana Bregovića može pomoći Bosancima da se obogate’, a kojim se građani BiH ohrabruju na investiranje u kriptovalute.
CBBiH napominje da ova institucija nikada nije davala niti će davati izjave kojima se sugeriše bilo koja vrsta investiranja, uključivo i investiranje u kriptovalute. Stavovi CBBiH na temu kriptovaluta i fintecha su već poznati i više puta objavljivani, a u skladu su s politikama Evropske centralne banke (ECB) koja zagovara konzervativan i oprezan pristup.
S obzirom na to da ova izmišljena izjava može biti tretirana kao podrška guvernera i CBBiH kao institucije na poduzimanje određenih finansijskih odluka, Centralna banka BiH upozorava građane da budu oprezni i zbog činjenice da se uz tekst, koji sadrži navodnu guvernerovu izjavu, daju i instrukcije o investiranju u kriptovalute.
Takođe, iz CBBiH skreću pažnju građanima da je ovaj članak napravljen na način da bi se stekao utisak da ga je objavio jedan od news portala iz Bosne i Hercegovine. Na dnu članka se nalaze pozitivni komentari, čime je autor, očito, želio podići nivo vjerodostojnosti sadržaja. Jedino po čemu se ovaj članak razlikovao po izgledu od članka s originalnog news portala jeste link na kome se isti nalazi.
Imajući sve navedeno u vidu, kao i trend porasta internet prevara, CBBiH poziva građane da dobro obrate pažnju na informacije koje se plasiraju putem interneta, a posebno na one koje se tiču njihove imovine i/ili ličnih podataka, saopćeno je iz CBBiH.