CBCG: Uskoro priprema budućeg zakona o kriptovalutama

0
491
Uredba o tržištima kriptoimovine, MiCA, prošla je i posljednju fazu potvrde u Vijeću EU, te će uskoro stupiti na snagu

Centralna banka Crne Gore i Ministarstvo finansija, uz tehničku pomoć Svjetske banke, uskoro će početi pripremu za izradu budućeg zakona o digitalnoj imovini, koji će se oslanjati na regulativu Evropske unije u ovoj oblasti, rečeno je portalu Bankar.me iz vrhovne monetarne institucije.
CBCG već izvjesno vrijeme prati trendove vezane za fintech, kriptovalute i blokchain, što je formalizovala formiranjem posebnog Odjeljenja za razvoj i finansijske tehnologije u okviru Sektora za platni promet.
Kada je riječ o kriptovalutama, iz ove institucije podsjećaju da – uprkos svom imenu – one nisu valute. To je vrsta digitalnih zapisa, digitalne imovine koja se može digitalno razmjenjivati, prenositi, prodavati. Ipak, ona nije regulisana, niti za njenu vrijednost garantuje neka centralna banka. Širom svijeta, prema dostupnim podacima, danas se trguje sa više od 10.000 različitih kripto-imovina.
“Investiranje ili trgovina kripto-imovinom podrazumijeva veliki rizik. Uz to, trenutno ne postoji zakon koji može pružiti bilo kakvu zaštitu korisnicima. Dodatno, kripto-imovina je praćena mnogim kontroverzama, nepredvidive je vrijednosti što su pokazale i velike varijacije vrijednosti posebno u skorijem periodu a ne tako rijetko koristi se za nelegalne aktivnosti“, dodaju iz CBCG.
U zemljama EU trenutno se radi na zakonu o tržištu kripto-imovinom (Markets in crypto assets – MiCA). Namjera je da njegovim donošenjem ova oblast bude barem dijelom dovedena u red, da se sinhronizuju aktivnosti na sprečavanju manipulacija i zloupotreba, te zaštite korisnička prava.
S obzirom na sve što prati ovu u zakonom i dalje neregulisanu oblast, CBCG ne preporučuje preuzimanje nepotrebnih rizika trgovinom kripto-imovinom.