CEFTA Week 2021: Godina savladavanja prepreka ka efikasnijoj trgovini u regionu

0
521
U Skoplju je CEFTA Week okupio više od 300 učesnika iz sedam zemalja članica ove organizacije

Centralni završni događaj ovogodišnjeg CEFTA Weeka okupio je više od 300 učesnika iz sedam članica ove međunarodne organizacije. Ova godina je ujedno bila i prva godina implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište. Fokus je bio na promovisanju napora za unapređenje kretanja robe i usluga kroz CEFTA tržišta. Učinjeni su ozbiljni koraci u približavanju zajedničkom evropskom tržištu uz podršku Evropske komisije i Vijeća za regionalnu saradnju.
Kreshnik Bekteshi, makedonski ministar ekonomije, otvorio je konferenciju i naglasio CEFTA-in značaj za razvoj regionalnog tržišta i ekonomski oporavak od posljedica pandemije Covid-19.
“Na nama je da nastavimo ispunjavati obaveze i dalje razvijamo Sporazum kroz stvaranje povoljnih uslova za trgovinu za poslovni sektor i stimulaciju konkurencije”, kazao je Bekteshi.
Direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić naglasio je važnu ulogu CEFTA-e u promociji boljih uslova za trgovinu u posljednjih 15 godina.
“Studije su pokazale da je CEFTA sporazum doprinio rastu izvoza članica između 40 i 80 posto. Ono što je sada najvažnije je budućnost i potencijali koje ona donosi, a to je povećanje BDP-a od oko 6,7 posto ukoliko CEFTA-u dovedemo do nivoa integracije koji postoji u Evropskoj uniji. Ove godine smo napravili prve korake u tom pravcu”, kazao je Đikić.
Bosna i Hercegovina velike nade pokaže u CEFTA odluku o profesionalnim kvalifikacijama.
“Generalni sistem priznavanja kvalifikacija u BiH još uvijek nije počeo s implementacijom i mislim da će ova CEFTA-ina odluka konačno doprinijeti da počnemo s aktivnostima u tom smjeru. Prednost CEFTA-ine odluke je što će skratiti procedure priznavanja i olakšati ih jer realni sektor ne može čekati. Tako naprimjer građevinski sektor, konkretno inžinjeri građevine, ne mogu čekati 4-5 mjeseci na priznavanje kvalifikacija jer građevinska sezona je od proljeća do jeseni. Implementacijom CEFTA odluke će se otkloniti i druge prepreke koji se trenutno pojavljuju kod priznavanja kvalifikacija recimo građevinskih inžinjera”, kazao je Dženan Omanović iz Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP)
Sjeverna Makedonija predsjedavanje CEFTA sporazumom predaje Moldaviji, koja će imati ovu ulogu tokom 2022.godine uz obećanje da će nastaviti sa radom na promociji ambicioznih planova vezanih za trgovinu.
CEFTA Week je organizovan uz saradnji sa partnerima iz Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije, GIZ, USAID Sjeverna Makedonija i Zapadnobalkanski forum privrednih komora, a uz podršku Evropske komisije.