Centralna banka BiH u 2022. ostvarila neto dobit od 25,9 miliona KM

0
393
Predsjedništvo BiH imenovalo novi saziv Upravnog vijeća Centralne banke BiH

I pored izazovnih okolnosti i globalnih ekonomskih i finansijskih aktivnosti zbog rata u Ukrajini i značajnog rasta kamatnih stopa na međunarodnim finansijskim tržištima, Centralna banka BiH je u 2022. godini (u kojoj je CBBiH obilježila 25. godišnjicu rada) omogućila stabilnost domaće valute dajući doprinos finansijskog stabilnosti u našoj zemlji.
“Deviznim rezervama se upravljalo vodeći se principima sigurnosti i profitabilnosti, čime je uspješno održavana monetarna stabilnost. Promjena situacije na međunarodnim tržištima donijela je sa sobom i veći povrat po osnovu investiranja deviznih rezervi, te je Centralna banka BiH zaključno sa krajem 2022. godine ostvarila čisti profit u iznosu od 25,9 miliona KM (2021: oko 2,9 miliona KM)”, navedeno je u Godišnjem izvještaju CBBiH.
U izvještaju se navodi da je CBBiH pravovremeno reagovala na međunarodnom finansijskom tržištu u okolnostima značajnog rasta kamatnih stopa, te da su restrukturiranjem investicionog portfolija umanjeni negativni efekti rasta kamatnih stopa na vrijednost deviznih rezervi istovremeno osiguravajući kontinuitet adekvatnog pokrića monetarne pasive deviznim rezervama.
Podsjetimo, Godišnji izvještaj za 2022. odobren je krajem marta na sjednici Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine.