Čerkez: Nema više lockdowna, pojačati nadzor inspekcije i policije, nabavka novih 100.000 testova

0
288
Goran Čerkez: Mjere koje smo uveli produžene su za narednih 14 dana (Foto: Arhiv)

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH kazao je danas na pres-konferenciji da su dosadašnje uvedene mjere produžene za narednih 14 dana, što ne znači da se u međuvremenu ne mogu izvršiti korekcije.
“Posljedice krize kako na zdravstvo tako i ekonomiju su vidjive. Bitno je da svi budemo solidarni i da implementiramo mjere koje su donijete. Imali smo lockdown, a razlog je bio da izbjegnemo veliku smrtnost. Mi smo bili zemlja među tri s najboljim odgovorom na koronavirus u Evropi. Taj prvi loš scenarij smo izbjegli. U tom trenutku smo razmišljali i važno nam je bilo da nabavimo opremu. Vrijeme zatvaranja smo pokušali iskorisiti i za edukaciju stanovništva o virusu u skladu s onim šta smo tada znali o njemu. Mi smo periodično popuštali mjere kako bi oživjeli ekonomiju. Ukoliko bi opet bilo zatvaranja došli bismo u situaciju da se pitamo kako preživjeti”, kazao je Čerkez.
Pojasnio je da sumnja da ćemo doći u situaciju da sve opet zatvorimo.
“Niti druge zemlje o tome razmišljaju. Mjere koje imamo već su restriktivne. U zatvorenom prostoru ne smije biti više od 50 osoba, a vani 100. Javni skupovi se moraju prijavljivati. Svjedoci smo da se održavaju svadbe sa 400 ljudi, vjerskih obreda, kod takvih sitaucija očekujemo od kantonalnih vlada da djeluju”, kazao je Čerkez, te je pozvao inspekciju i MUP-ove da kažnjavaju one koji krše mjere.
On je dodao da zdravstveni sistem odgovara na način kako može da odgovori u ovakim uslovima.
“Stanje danas je teško, ali još uvijek kontrolisano. Sam broj smrtnih slučajeva (38) od 28.7. do 3.8. pokazuje ozbiljnost, a sve veći broj mlađe zaraženih pokazuje da virus ne bira. Ne bih želio da dođe do značajnog povećanja broja oboljelih sa jeseni i da ih ne možemo primiti u zdravstvne ustanove”, dodao je Čerkez, prenosi agencija NAP.
Kada je riječ o nabavci testova Čerkez je kazao da ih ima dovoljno, a da će do kraja avgusta doći 60 do 100 hiljada novih testova.