CES 2021: Schneider Electric predstavio Wiser rješenje za održivo upravljanje energijom u kući

0
326
Wiser Energy Center - nova generacija kućnog sistema za upravljanje energijom

Schneider Electric predstavio je na virtualnoj Svjetskoj izložbi potrošačke elektronike, CES 2021. novu generaciju kućnog sistema za upravljanje energijom – Wiser Energy Center, namijenjenog evropskom tržištu.
Najnovija, vrhunska inovacija u ekosistemu rješenja Wiser, upravlja svim, međusobno povezanim električnim uređajima u kući putem algoritama umjetne inteligencije i tako pretvara pametne kuće i stanove – u pametne i ekološki održive domove. Riječ je o važnom koraku prema ostvarenju ugljične neutralnosti i ekološki potpuno samodostatnih domova. Wiser Energy Center je rješenje koje korisnicima omogućuje odabir održivog načina upravljanja energijom.
Kombiniranjem snage rješenja Energy Center i softvera Wiser, korisnici ostvaruju potpunu kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i pohranom energije u svom domu. Rješenje je dizajnirano tako da se odmah može priključiti na mrežu i povezati sve aparate i uređaje – električno brojilo, punjač za električna vozila, rezervni generator, uređaj za pohranu energije (baterije), solarni inverter, pametne termostate – u inteligentni sistem za upravljanje, koji može adresirati sve energetske izazove jedne kuće i znatno povećati njenu energetsku učinkovitost.
Tamo gdje je to moguće, sistem daje prednost energiji koja dolazi iz obnovljivih izvora, pazeći da kućanski aparati i uređaji koji troše više energije, poput električnih vozila, energiju dobivaju uglavnom iz solarnih ili drugih ugljično neutralnih izvora energije. Sistem se automatski prebacuje s tradicionalne na obnovljivu energiju.

Održiv i siguran

Inteligentni sistem sve to postiže uzimajući u obzir više faktora, kao što su cijena energije, vremenska prognoza, doba dana, obrasci ponašanja korisnika pri potrošnji energije, tako što štedi velike količine energije koja dolazi iz obnovljivih izvora i čuva ih za hitne slučajeve kada će zatrebati. To omogućuje održavanje aktivnim najvažnijih sistema (sigurnosna zaštita stana i mreža koja povezuje sve kućne uređaje) u slučaju da energija iz standardne električne mreže postane nedostupna.
Veća oslonjenost na obnovljive izvore energije u slučaju veće potrošnje ne smanjuje samo ukupni ugljični otisak kuće, nego poboljšava i povrat na ulaganje u solarne fotonaponske sisteme te znatno smanjuje račun za struju.
Dodatne zaštitne funkcionalnosti – kao što je proaktivno obavještavanje stanara o rastu vjerojatnosti kvara na električnim instalacijama, počevši od preopterećenja mreže do kratkih spojeva – ugrađene su u sve spojene sigurnosne uređaje rješenja Wiser Energy Center (primjerice, Acti9 Active). To znači da nema nagađanja kad je u pitanju sigurnost električnih uređaja i instalacija u stanu. Riječ je o aktivnoj, a ne reaktivnoj zaštiti. Sve te funkcionalnosti u rješenju Wiser Energy Center, kombinirano, pružaju vlasniku kuće odabir održivog načina potrošnje energije: Sistem stalno mjeri i smanjuje ugljični otisak njegovog stana.
“Kućna potrošnja električne energije udvostručiti će se do 2050. godine. Istodobno, suočeni smo s izazovom smanjenja emisije ugljičnog dioksida u našim stanovima. To je dilema koju moramo riješiti. U svoje stanove ugrađujemo sve više IoT uređaja i povezujemo ih, što znači da ih moramo moći kontrolirati. Danas svojim korisnicima pružamo mogućnost odabira održivih, obnovljivih energetskih rješenja i dajemo im mogućnost aktivne kontrole nad energetskim potrebama”, izjavio je Manish Pant, izvršni potpredsjednik Odjela za distribuciju i kućne aparate u tvrtki Schneider Electric.

Schneider Electric sa Wiser-om omogućava održivo upravljanje energijom u kući

Kontrola potrošnje energije u kući, od mreže do utičnice

Sva električna energija iz kuće i iz mreže dolazi do jednog mjesta s kojeg se upravlja njenom distribucijom i potrošnjom: od priključka na mrežu do svake utičnice. S tog mjesta upravlja se podjednako manjom i većom potrošnjom, svjetlima, uređajima za grijanje i hlađenje, perilicama, zamrzivačima, rasvjetom bazena.
Dva su načina rada: normalni i pod opterećenjem. Ako, primjerice, dođe do nestanka električne energije zbog lošeg vremena, upravljačka ploča se sama prebacuje na način rada pod opterećenjem. Sama odlučuje koji aparati i uređaji su nužni – primjerice, hladnjak, a koji nisu, te iz energije koju dobiva iz baterija ili rezervnog generatora, napaja samo te uređaje.
Upravljačka ploča rješenja Wiser Energy Center, u osnovnoj konfiguraciji, može upravljati kućnom solarnom elektranom, ali i biti nadograđena s premium funkcionalnostima i tako dobiti napredne mogućnosti. Na primjer, napajanje električnog vozila može biti i skupo i zahtjevno, ako to radite u doba dana kada u stanu trošite najviše energije. Rješenje Wiser Energy Center može vam pomoći u upravljanju tim troškovima, na više načina:
1. Osigurava da brzina punjenja vašeg električnog vozila nikad ne premaši ograničenje potrošnje koje ste dogovorili s vašim dobavljačem te usluge. To radi tako što proračunava koliko je energije dostupno za punjenje e-vozila, u odnosu na energetske potrebe ostalih kućanskih aparata i uređaja (npr., pećnica, hladnjak, televizor, sistem za sigurnosnu zaštitu kuće). Ta funkcionalnost vas štiti od rasta računa za električnu energiju i omogućava optimalno punjenje baterije vašeg e-vozila, u najkraćem roku.
2. Omogućava vam da svoje e-vozilo punite isključivo energijom iz solarnih panela na krovu vaše kuće. Sistem se može programirati i tako da e-vozilo puni samo onda kada ima najviše solarne energije.
3. Stalnim proračunavanjem najboljeg perioda za potrošnju i najbolje tarife za svaku od energetskih potreba, Wiser Energy Center, kombiniranjem podataka i algoritma umjetne inteligencije, može se programirati tako ubrza punjenje e-vozila onda kada je struja jeftinija – jednostavnim dodirom u aplikaciji na mobitelu.
Schneider Electricovo rješenje Wiser Energy Center savršeno se uklapa u vaš kućni energetski sistem, integrira napajanje iz baterija i mreže te mjeri potrošnju energije. S Wiserom, svime se može fino upravljati, kako iz kuće tako i putem aplikacije na mobitelu. Električari ga mogu puno brže instalirati jer dolazi već sastavljen. Jednom kad se instalira, budući da je kao platforma otvoren, Wiser se razvija nadogradnjama softvera i inovacijama koje su potpuno uskladive s velikim brojem najboljih partnerskih rješenja.

(PR: Schneider Electric)