Cesta od Sarajeva do Goražda bit će kraća za 40 kilometara

0
1002
Sjednica Vlade Federacije BiH održana je u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste s ciljem cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda i početka realizacije ovog projekta.
Kako je obrazloženo, izgradnja regionalne ceste Goražde – Hranjen – Hrenovica, dužine 13,7 kilometara, kao dio cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem, od javnog je interesa za FBiH kao jednog od najvažnijih projekata za ovaj dio BiH i FBiH. Značaj projekta je višestruk i utiče na ukupan razvoj, podršku izuzetnim privrednim aktivnostima u Bosansko-podrinjskom kantonu, podršku održivom povratku na cjelokupnom području i pretvaranje izuzetno ruralnih u područja čija namjena može biti usmjerena u razne svrhe.
Opredjeljenje o samoj trasi je usvojeno kroz Prostorni plan Bosansko-podrinjskog kantona i podrazumijeva izgradnju nove dionice trase od 13,7 km Goražde – Hranjen- Hrenovica i dalje nastavlja na postojeći izgrađeni magistralni put M5.
Projekat podrazumijeva i skraćivanje aktualnih putnih pravaca prema Goraždu za oko 40 km, uz izbjegavanje planinskih prevoja. Ovo pitanje je prepoznato i kroz usvojenu Strategiju transporta FBiH i Okvirnu strategiju transporta BiH. Također je dio dokumenta koji je usvojila Vlada FBiH – Lista 100 strateških projekata FBiH.
Danas je prihvaćena inicijativa za izradu Zakona o uspostavi Grada Živinice, koju je podnijelo Općinsko vijeće Živinice.
Federalna vlada je, kroz dvije odluke, odobrila izdvajanje ukupno 1.117.808 KM za uplatu doprinosa i stvaranje uslova za penzionisanje ukupno 120 radnika PS Vitezi, Vitezkartona Krivaji-Mobel d.o.o. – u stečaju, Heliosa i BNT Hidraulike – u stečaju.
Danas je data prethodna saglasnost na dodjelu dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem kredita za 2017. godinu. Riječ je Plastoflexu d.o.o. Gračanica (268.790 KM) i Baupartneru d.o.o. Lukavac (250.000 KM).

Andelija novi izvršni direktor za distribuciju EPBiH

Federalna vlada dala je Nadzornom odboru Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo prethodnu saglasnost za donošenje odluke o imenovanju Admira Andelije za v.d. izvršnog direktora za distribuciju, do konačnog imenovanja na ovu dužnost na osnovu rezultata javnog konkursa.
Andelija će na mjestu izvršnog direktora zamijeniti Eseda Džananovića protiv kojeg se pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi postupak zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno nelegalnog zapošljavanja u Elektroprivredi BiH.