Cijena nafte u svijetu pala 30 posto, ruska rublja potonula skoro 10 posto

0
962
Gornja cijena nafte još nije određena, ali bi to trebalo biti urađeno narednih sedmica

Cijena nafte pala je danas čak 30 posto, između ostalog i zbog najave Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju u aprilu za 10 miliona barela. Ovako oštar dnevni pad cijena nafte nije zabilježen još od januara 1991, kada je započeo prvi Zalivski rat i kada su cijene pale 33 posto.
Kao razlog za tako drastično smanjenje navodi se cjenovni rat između Rusije i Saudijske Arabije i značajan pad tražnje za baftom izazvan koronavirusom koji je ubio više od 3.500 ljudi u svijetu.
“Agresivno snižavanje cijena Saudijske Arabije i nepristajanje Rusije na dogovor u petak ukazuju na malu vjerovatnoću da dođe brzog sporazuma u okviru OPEK plus grupe”, navodi se u informaciji Banke Goldman Saks.
Kako prenosi Reuters, Goldman Saks je smanjila svoju prognozu cijene nafte za drugi i treći kvartal na 30 dolara po barelu.
Rakid dogovora Rusije i Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje nafte, oborila je vrijednost ruske rublje koja je jutros pala skoro 10 posto, dostigavši četvorogodišnji minimum prema dolaru.
Kurs rublje jutros je iznosio 74,9 za jedan dolar. Ruski ministar finansija je potvrdio da će centralna banka prodavati devizne rezerve kako bi stabilizovala kurs rublje, piše Moskva tajms (Moscow Times).
Rusko odbijanje da se na sastanku u Beču u petak dogovori dodatno smanjenje proizvodnje nafte u okviru OPEK plus grupe šokiralo je globalna tržišta najvažnijeg energenta i pokrenulo cjenovni rat najvećih svjetskih snabdijevača poslije čega je uslijedio pad cijene od 30 posto na 33 dolara za barel, jer je Saudijska Arabija najavila povećanje proizvodnje od 10 miliona barela dnevno.
Pad cijena nafte potiskuje vrijednost ruske nacionalne valute jer se Rusija u velikoj mjeri oslanja na prihode od izvoza tog energenta, prenosi B92.
Prelomna cijena nafte za ruski budžet je 50 dolara za barel, dok profit od nafte prodate po cijeni oko 42 dolara po barelu ide u ruski Nacionalni fond za blagostanje. Kada je cijena ispod tih nivoa, Rusija mora ili da posegne u državne rezerve ili da pozajmljuje.