Crna Gora: BDP u drugom kvartalu porastao 5,1 odsto

0
1001
Ukupan dug (bez depozita) Crne Gore na kraju septembra 2021. iznosio je 4.076,25 miliona eura

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u drugom kvartalu ove godine je iznosila 5,1 odsto, preliminarni su podaci Monstata.
Direktor Zavoda za statistiku Crne Gore, Gordana Radojević, kazala je da je BDP u periodu od aprila do kraja juna iznosio 947 miliona eura. U odnosu na drugi kvartal prošle godine BDP bilježi rast 7,6 odsto nominalno i 5,1 odsto realno.
Pozitivna kretanja BDP-a u drugom kvartalu rezultat su povećane proizvodnje u skoro svim privrednim djelatnostima, povećanih investicija u sektoru građevinarstva, prije svega izgradnjom autoputa Bar-Boljare, kao i pozitivnih kretanja na tržištu rada. Pored građevinarstva značajan rast zabilježile su uslužne djelatnosti, sektori poljoprivrede i šumarstva. Pad proizvodnje u drugom kvartalu zabilježen je u sektoru industrije 8,5 odsto.
Pomoćnik direktora Zavoda, Branka Šušić Radovanović, rekla je da je Monstat danas objavio i rezultate obračuna godišnjeg BDP-a u skaldu sa propisanom metodologijom ESA 2010.
“BDP u tekućim cijenama za prošlu godinu iznosio je 3,95 milijarde eura, a po stanovniku 6,35 hiljada eura. BDP u stalnim cijenama za prošlu godinu iznosio je 3,76 milijarde eura”, kazala je Šušić Radovanović.
Stopa nominalnog rasta BDP-a je 8,2 odsto, dok je stopa realnog rasta 2,9 odsto i ukazuje na rast ekonomske aktivnosti Crne Gore u prošloj godini.