Delegacija Vlade FBiH posjetila općine Žepče i Tešanj, u fokusu pomoć privredi

0
432
Delegacija Vlade FBiH u Žepču je posjetila i farmu za uzgoj junadi Trans expert

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, s federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, te prostornog uređenja Josipom Martićem danas je posjetio Žepče gdje se susreo s općinskim načelnikom Matom Zovkom, premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirnesom Bašićem, ministrom poljoprivrede Mirsadom Hadžićem te predsjedavajućim Općinskog vijeća Žepče Edinom Šišićem.
Novalić je tokom posjete Žepču rekao je da je cilj njegove posjete vidjeti šta se dešava i izvan Sarajeva sa sredstvima koje Vlada FBiH ubrizgava u privredu. Istakao je da je Vlada FBiH u 2020. godini Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) uplatila 60,2 miliona KM grantova, te da je slično planirano i za ovu godinu.
“Ta sredstva su namijenjena za zdravstvo, privredu, infrastrukturu i Vlada FBiH je u tom smislu pojačala svoje prisustvo na nivou kantona i općina”, rekao je Novalić tokom posjete farmi za uzgoj junadi Trans expert d.o.o. Žepče.
Dodao je da su privrede Žepča i Tešnja također i veliki korisnici sredstava Vlade FBiH iz dva korona-zakona.
Ministar Dedić naveo je da je Vlada FBiH u 2020. investirala u poljoprivredu više od 40 miliona KM, od čega i oko 700.000 KM na gazdinstvu u Žepču koje su danas posjetili. Najavio je da će i u ovoj godini u poljoprivredu biti uloženo oko 12 miliona KM kako bi poljoprivrednici bili konkurentniji uvoznoj robi.
Premijer ZDK Mirnes Bašić kazao je da je Žepče već godinama općina koja je među prioritetima kad su u pitanju investicije iz svih resora Vlade ZDK.
Načelnik Općine Žepče Mato Zovko zahvalio je Vladi FBiH na poticajima za lokalne poljoprivrednike, te je dodao da će i Općina nastaviti podržavati poljoprivredu.

Delegacija Vlade Federacije BiH u posjeti Općini Tešanj

Nakon posjete općini Žepče i farmi za uzgoj junadi Trans expert, delegacija Vlade FBiH posjetila je danas i Općinu Tešanj gdje je razgovarala s načelnikom Suadom Huskićem.
Tom prilikom delegacija Vlade FBiH posjetit će i kompanije MI Madi i Mann+Hummel BA u Tešnju.
Cilj posjete je razgovarati o provođenju projekta iz oblasti privrede i infrastrukture na ovom području u kojima učestvuje Vlada FBiH. Poseban naglasak bit će na stabilizaciji privrede u vrijeme pandemije i izazovima s kojima se susreću niži nivoi vlasti i privrednici.