Digitalizacija podstiče rast BDP-a, kako u BiH tako i u regionu

0
1341
Obraćanje predsjedavajućeg VMBiH Denisa Zvizdića na 15. jubilarnom WEF-u

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, zajedno sa kolegama iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Kosova i Makedonije, prisustvovao je danas u Beču (Austrija) jubilarnom 15. Vienna Economic Forumu (WEF) o temi ‘Ekonomija susreće politiku – regionalna saradnja kao dio evropskih integracija – digitalizacija – prevazilaženje praznina i šansa za skok u razvoju’.
Zvizdić je tom prilikom, uz čestitke povodom 15 godina postojanja Bečkog ekonomskog foruma, istakao značaj jačanja saradnje unutar ove i drugih postojećih platformi.
“Promjene koje nam donosi digitalno doba, nove digitalne tehnologije poput umjetne inteligencije, interneta stvari, velikom brzinom transformišu sve oblasti našeg života, od ekonomije, obrazovanja, politike i drugih sfera našeg života. U tom smislu saradnja, na međunarodnom i regionalnom nivou, usklađivanje i komplementarne akcije su neophodne da bi sva naša društva mogla biti konstruktivni dijelovi novog digitalnog doba“, rekao je Zvizdić.
On je istakao da je integracija Zapadnog Balkana u paneuropsko digitalno tržište jedna od oblasti koja predstavlja važan segment regionalne saradnje.
Podsjetio je da je Evropska komisija u maju 2018. na digitalnoj skupštini u Sofiji pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan koja je dio sveobuhvatne strategije dubljeg povezivanja regije čija je budućnost u Evropskoj uniji. Agendu je u Sofiji prihvatila i potpisala i BiH. Cilj Digitalne agende je da podrži tranziciju regiona u digitalnu ekonomiju i donese prednosti digitalne transformacije, kao što su brži ekonomski rast, više radnih mjesta i bolje usluge građanima.
Zvizdić je naglasio pozitivan efekt digitalizacije na rast BDP-a, kako u BiH tako i u regionu. Tako npr. istraživanje rađeno u 33 zemlje OECD-a pokazuje da udvostručavanje brzine širokopojasne mreže ima pozitivan utjecaj na ekonomiju, tako što se povećava BDP za 0,3 posto.
“Raduje me vijest da su rezultati istraživanja za zemlje Zapadnog Balkana ohrabrujući. Rezultati su pokazali da 10-postotno povećanje indeksa digitalizacije ima pozitivan efekat na ekonomiju kroz rast BDP-a za 0,63 posto na Zapadnom Balkanu. Dakle, ovaj dodatni ekonomski rast može doprinijeti konvergenciji Zapadnog Balkana, s tržištem od oko 18 miliona stanovnika, da se približi prosjeku EU“, istakao je Zvizdić te dodao da digitalizacija industrije ne predstavlja samo najbrže rastući trend, već i vrlo značajan izvor razvoja i inovativnosti.
Jedno od ključnih pitanja koje je potrebno riješiti u narednom periodu jeste sniženje cijena rominga između zemalja / ekonomija Zapadnog Balkana, rekao je Zvizdić te dodao da je neprihvatljivo plaćati ogromne troškove rominga kada smo u Skoplju, Beogradu ili u nekoj od zemalja u regionu. Podsjetio je da je u Briselu je 6.11.2018. predstavljen novi draft Sporazuma o snižavanju cijena rominga između šest zemalja Zapadnog Balkana.
“BiH podržava aktivnosti u ovom procesu, te ćemo osigurati svoj doprinos i nadamo se da ćemo na narednom digitalnom samitu koji se održava u Beogradu u aprilu naredne godine imati priliku da zaključimo ovaj sporazum te da kroz njegovu primjenu osiguramo opipljive i pozitivne efekte za građane regiona“, rekao je Zvizdić.