Dijasporska investicija: Montažne kuće iz Hercegovine idu za Bazel

0
512
Jasmin Sinanović: Velika sredstva su uložena u nabavku mašina

Uprkos izazovima pandemije virusa Covid-19, mali poduzetnici širom Bosne i Hercegovine nastavljaju sa radom, ulaganjima i pripremom novih poslova. Za nepune dvije godine, mladi tim u kompaniji Ekon ImmoGroup razvio je cijeli sistem za proizvodnju montažnih objekata, zahvaljujući dobrim poslovnim vezama sa švicarskim tržištem.
Jasmin Sinanović, prokurista u preduzeću, jedan je od ključnih lica iza ovog poslovnog poduhvata. I on, kao i Haric Hotić, vlasnik kompanije i član bh. dijaspore u Švicarskoj, pripadaju novoj generaciji poduzetnika. Obojica rođeni početkom 90-ih, danas se pojavljuju kao investitori prepoznatljivi u lokalnoj zajednici.
“Haric je rođeni Švicarac, vezu sa BiH vuče na osnovu roditelja. Školovao se gore, živio. Povezali smo se, jer sam radio u kompaniji njegovog oca. Našli smo se na istoj frekvenciji i izuzetno uspješno sarađujemo. On je razvio biznis u nekretninama, a zatim je započeo i sa firmom koja se bavi montažnom gradnjom. Radio je dugo sa firmama iz BiH kroz montažnu gradnju, uvozio u Švicarsku, montirao, naručivao. S vremenom se razvija ideja da pokrene samostalnu kompaniju koja bi radila proizvodnju u BiH. Tako je nastao Ekon ImmoGroup. Na taj način je mogao garantovati poštivanje rokova i kvalitete koja se tražila u Švicarskoj. I tu je posao krenuo”, priča Jasmin Sinanović.
Velika sredstva su uložena u nabavku mašina. Vlasnikova sestrinska firma u Švicarskoj je danas jedini kupac, tako da proizvodnja u Mostaru radi 100% izvoz za Švicarsku.
“Radimo proizvodnju gotovih montažnih elemenata, koji se na terenu spoje i čine montažni objekat. Svega četiri mjeseci od registracije izvezli smo troetažnu kuću sa 250 kvadrata, i tako je posao krenuo. Švicarska firma ugovora poslove u Švicarskoj, u Bazelu i okolini Bazela. Odrade arhitektonsko rješenje, nađu kupca. Bh. firma naručuje repromaterijal, organizuje radnu snagu i proizvodnju”, dodaje Jasmin.
On žali što se domaći dobavljači suočavaju sa izazovom da nisu u mogućnosti pružiti garanciju o porijeklu drveta i termičkoj zaštiti.
“Jedna konstruktivna drvena greda ugrađena u zidni, krovni ili međuspratni panel, ako govorimo o švicarskim standardima gradnje, mora imati jasnu informaciju odakle je došla, iz koje šume, da li je neko imao pravo da posiječe šumu, da li je uradio pošumljavanje, a onda imate još niz zahtjeva u vezi čuvanja i termičke izolacije. Kod nas, još uvijek, ne postoji dovoljno razvijen sistem certifikacije u ovom smislu, što je nešto što se mora unaprijediti u budućnosti, kako bi se stvorio jedan širi lanac održive saradnje u proizvodnji, a onda i prema izvozu”, dodaje Sinanović.
Radnu snagu razvijaju sami, sa ljudima koji su ranije obavljali neke slične poslove.
“U BiH su nam radna snaga ljudi koji su imali iskustva sa procesom proizvodnje i montaže čeličnih i aluminijskih konstrukcija, ali moramo razvijati stručne kadrove za drvnu gradnju i montažu. U saradnji sa USAID Projektom ‘Diaspora Invest’ ćemo nabaviti specijalističku CNC mašinu za proizvodnju montažnih objekata, u BiH je nema niko. Radi se o automatskoj proizvodnoj liniji za obradu elemenata na principu drvenog rama ili punog drvenog oblika. Zadatak radnika je da posloži numerisane drvene grede i statičke pločevine, a mašina radi samo zakivanje, rezanje kao i bušenje tehnoloških rupa. Obuka i prihvatanje novih tehnologija u procesu su ključ za budućnost zapošljivosti radne snage u BiH”, napominje Sinanović.
“Prednost montažne gradnje za kupca-investitora, ako govorimo o jednoj porodičnoj kući, se ogleda u činjenici da već nakon 3-4 dana imate montiran objekat koji je spreman za izvođenje radova završne faze. Pravimo nešto što zadovoljava najviše standardne energetske efikasnosti. I dok danas radimo 100% za Švicarsku, vjerujem da će vrijeme doći kada će upravo ova vrsta montažne gradnje biti prepoznata i u našoj zemlji”, zaključuje Sinanović.