Dionica Buna – Počitelj: Uskoro počinju radovi na gornjem ustroju ceste

0
707
Na izgradnji poddionice Buna – Počitelj angažovano je 120 radnika i više od 50 mašina (Foto: Autoceste FBiH)

Na izgradnji 7,2 kilometara duge poddionice autoceste Buna – Počitelj trenutno je angažirano 120 radnika i više od 50 mašina.
Radovi na objektima su pri završetku, a završava se i montaža asfaltne baze. U toku su i radovi na trasi: široki iskopi su pri samom završetku, uređuju se završetci nasipa, izvode se radovi na unutarnjoj odvodnji i podzemnim elektroinstalacijama, a za desetak dana očekuje se i početak radova na gornjem ustroju ceste (izrada tampona), saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.
Na ovoj poddionici autoceste na Koridoru 5c se osim otvorenog dijela trase nalazi i nekoliko manjih objekata: natputnjaci Grabovina i Kevčić, potputnjak Bivolje Brdo i prolazi za životinje, te dvostrano odmorište Rotimski potok.
Vrijednost ugovora za izgradnju je 25.692.383,53 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 8,7 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
Izvođač radova je domaća firma Hering d.d. Široki Brijeg, a nadzor nad gradnjom vrši Aecom S.L.U. iz Španije.