Dodijeljene nagrade prvog Sarajevo Halal Sajma

0
764
Dodijeljene sajamske nagrade za doprinos razvoju halal industrije u BiH, regionu i svijetu

Danas, trećeg dana međunarodnog sajma halal inudstrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) dodijeljene su sajamske nagrade organizatora Bosnia Bank International (BBI), Islamske zajednice u BiH i Islamske razvojne banke (IsDB), a posjetitelji SHF-a izabrali su najbolji štand Sajma.
“Dodijelili smo nagrade za doprinos razvoju halal industrije u BiH, regionu i svijetu. Prva nagradu dodjeljujemo kompaniji sa najvećim brojem halal certificiranih proizvoda, a druga kategorija su nagrade za izuzetan doprinos u razvoju halal industrije. S obzirom da je ovo prvi sajam, apsolutno smo zadovoljni brojem izlagača, posjetilaca, gostiju i medija. Pobrinuli smo se da na sajam dođe više od 500 gostiju iz čitavog svijeta, a održan je i veliki broj bilateralnih susreta”, rekao je Salih Purišević, sekretar BBI Banke i glavni koordinator SBF i SHF.
Nagrade organizatora i posjetiteljima laureatima su uručili Salih Purišević i Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH.
Nagrada organizatora za kompaniju sa najvećim brojem halal certificiranih proizvoda pripala je bosanskohercegovačkoj kompaniji AS Holding koja ima 906 proizvoda koji su halal certificirani.
Muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović dobitnik je nagrade za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u regiji. Nagradu za muftiju ef. Hasanovića preuzeo je Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certficiranje halal kvalitete Hrvatske.
“U Republici Hrvatskoj tržište halal industrije se kontinuirano razvija, raste broj zahtjeva za halal certifikate. Najveći broj zahtjeva dolazi iz prehrambene i kozmetičke industrije, ali i iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma”, istaknuo je Dugonjić.
Nagradu za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u Bosni i Hercegovini organizatori SHF 2018 dodijelili su prof. dr. Midhatu Jašiću sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Amiru Sakiću, direktoru Media centra IZBiH i bivši direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH.
Za doprinos razvoju halal industrije u BiH nagrada je dodijeljena Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine.
“Moja struka je vezana za prehranu, a halal hrana je jedan bitan segment. Čast mi je primiti nagradu za ono na čemu sam radio sa zadovoljstvom zadnjih deset godina”, rekao je prof. dr. Jašić.

Prema izboru posjetitelja nagrada dodijeljena je kompaniji UKA Komerc za najbolji štand SHF 2018

Prema izboru posjetitelja SHF 2018 najbolji sajamski štand imala je makedonska kompanija UKA komerc iz Skoplja.
“Posebno nam je drago što su naš trud nagradili posjetioci. Halal certifikat i halal proizvodnja je bez konkurencije. To za naše potrošače znači da kupuju zdravu i čistu hranu”, kazao je Adem Abazi iz kompanije UKA komerc.
SHF 2018 je organizovala Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) a sajam je okupio učesnike iz više od 40 zemalja, te oko 100 izlagača iz cijelog svijeta.
Tokom tri dana trajanja SHF-a omogućeni su susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U okviru SHF-a održan je panel o temi ‘Islamske finansije: Faktor stabilnosti u vremenu izazova’

Islamske finansije su faktor stabilnosti u vremenu izazova

Sektor islamskog bankarstva uspijeva ostati snažna potpora zajednici u vremenu promjene paradigme, zaključeno je na današnjem panelu o temi ‘Islamske finansije: Faktor stabilnosti u vremenu izazova’ održanom u okviru međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018.
Imovina islamskih banaka procijenjena je na oko dva triliona dolara, te su islamske finansije još uvijek niske u odnosu na konvencionalno finansijsko tržište. Pa ipak, prilagođavanje finansijskih instrumenata modernim trendovima moguće je ostvariti još veći domet islamskih finansija, složni su učesnici ovog panela.