Dvadeset godina Banjalučke berze

0
578
Novi vizuelni identitet Banjalučke berze na 20. godišnjicu poslovanja

Prije dvadeset godina (9.5.2001. godine) održana je osnivačka skupština Banjalučke berze (BLSE).
Ugovor o osnivanju prve berze u Bosni i Hercegovini zaključili su Nova banka AD Bijeljina, Banjalučka banka AD Banja Luka, Kristal banka AD Banja Luka, Semberska banka AD Banja Luka, Razvojna banka AD Banja Luka, Balkan Investment banka AD Banja Luka, VB banka AD Banja Luka, Zepter Komerc banka AD Banja Luka i brokerska kuća Eurobroker AD Bijeljina. Skupštinom je predsjedavao Ranko Labović.
Osnivači su izabrali Upravni odbor u sastavu Radovan Bajić, Dobrivoje Tukić, Vesna Grozdanić, Momčilo Poparić i Ranko Travar.
U kratkom periodu berza je uspjela da ispuni tehničke i organizacione uslove te je prva transakcija zaključena već 14. marta 2003. godine. Za dvadeset godina na Banjalučkoj berzi je zaključeno 943.286 transakcija ukupne vrijednosti od 7,3 milijarde KM, saopćeno je iz BLSE.
Banjalučka berza je u proteklom periodu usvojila nove grafičke standarde, inovirala je svoju web stranicu i vizuelni identitet na 20-godišnjicu poslovanja. Na internet stranicama su implementirani interaktivni grafikoni, novi prikaz različitih vijesti i kalendara aukcija, te je omogućena responzivnost portala na mobilnim i drugim uređajima.