Džindić: Sa 100 KM na pet mjeseci subvencionirati račune za struju ugoženom stanovništvu

Riječ je o pomoći za penzionere s najnižom penzijom i korisnicima stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH

0
359
Zaštita kupaca od enormnog poskupljenja električne energije

Na radnom sastanku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i prvih ljudi dvije elektroprivrede u FBiH, Admira Andelije, direktora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (EPBiH), te Marinka Gilje, direktora JP Elektroprivreda HZHB Mostar (EP HZHB), utvrđeni su modeli koje će ovo resorno ministarstvo predložiti Vladi Federacije BiH kao nastavak mjera pomoći građanima na ublažavanju posljedica inflacije, a u konkretnom slučaju se tiče subvencioniranja računa za električnu energiju.
Riječ je o pomoći za penzionere s najnižom penzijom i korisnicima stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH.
“Predložit ćemo da se sa 100 KM na pet mjeseci subvencioniraju računi za struju građanima u stanju socijane potrebe. Model do kojeg smo došli, a da je u ovom trenutku provodiv za dvije elektroprivrede, podrazumijeva donošenje izmjena već postojeće Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimuliranju energetske učinkovitosti”, izjavio je ministar Džindić.
Ovo u praksi znači da će u razdoblju od pet mjeseci, počevši od 1. jula pa do 30. novembra ove godine za korisnike subvencija na računu biti posebno iskazan iznos subvencije, koji maksimalno može iznositi 25,50 KM po računima EPBiH, odnosno 27 KM za EP HZHB, a u ovisnosti od utrošene električne energije.
Trenutno subvencioniranje koje Vlada FBiH provodi od 2011. godine podrazumijeva iznos subvencije od 5,50 KM kod EPBiH, odnosno 7 KM za EP HZHB. Osnovni kriterij za subvenciju je potrošnja električne energije, koja mora biti ispod prosječne (ispod 268 kWh mjesečno kod EPBiH, odnosno ispod 348 kWh mjesečno kod EP HZHB).