Džindić: U rudnicima povećana proizvodnja, gubici smanjeni, prihod veći za 55 miliona KM

Ministar Džindić je upozorio Upravu BH-Gasa da što prije riješe problem sa kompanijom Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva oko plaćanja ugovornih obaveza ili će u protivnom smijeniti upravu te kompanije

0
966
Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je prilikom predstavljanja rezultata rada ovog ministarstva u 2017. i planova za ovu godinu istakao da je u rudnicima povećana proizvodnja i da su smanjeni gubici.
“U rudnicima je u periodu od 2015. do 2017. godine povećana proizvodnja za 1,1 milion tona. Godine 2015. smo preuzeli gubitak od 107 miliona KM i sada je sveden na 17 do 19 miliona KM”, istakao je Džindić, dodajući da je istovremeno prihod povećan za 55 miliona KM, dok su troškovi manji za 30 miliona KM.
Džindić je naveo da je van sistema Elektroprivrede BiH prodato 600.000 tona uglja i da je prošla godina završena investiranjem gotovo 40 miliona KM.
Govoreći o energetskom sektoru, ministar je istaknuo da je na nivou Federacije u ovoj oblasti u 2017. usvojeno nekoliko novih zakonskih rješenja, navodeći da je FBiH prvi put dobila okvirnu energetsku strategiju, koja je temelj ili osnova za donošenje nekih drugih bitnih dokumenata u eneregetskom sektoru, a i preduslov za usvajanje okvirne državne strategije.
Kada je riječ o investicionim aktivnostima u izgradnju energetskih postrojenja u FBiH, federalni ministar izdvojio je Blok 7 TE Tuzla gdje se čeka saglasnost Ministarstva finansija za subsuverenu garanciju i Blok Banovići koji je u finalnoj fazi pregovaranja u vezi sa sufinansiranjem, te HE Vranduk.
Nakon što se Strabag povukao, prema riječima ministra Džindića, EP BiH dobila je uslovnu saglasnost EBRD-a i u narednim danima se očekuje da će biti potpisan prelazak na drugog izvođača.
Džindić je izdvojio i dva velika projekta – VE Podveležje i Mesihovina, dodajući da su oba prošla kompletnu proceduru od Vlade, dobijanja energetskih saglasnosti i da su na Podveležju počeli građevinski radovi. Osim toga, postoji još desetak manjih hidro i vjetro projekata.
U sektoru namjenske industrije, kako je dodao ministar, promet kompanija u 2017. iznosio je 277 miliona KM, što je više od zacrtanog cilja. Dodao je da je u toku prošle godine u namjenskoj industriji povećan i broj radnika za 647.
Govoreći o planovima za 2018., istaknuo je da će resorno ministarstvo nastaviti raditi kao i dosad s posebnim akcentom na zbrinjavanju socijalno-ugroženih radnika. Naveo je da su za ovu godinu dva miliona maraka namijenjena za uvezivanje radnog staža.
“Cilj u 2018. godini je osigurati dovoljne količine uglja, plina i ostalih energenata, ali i racionalnu potrošnju prirodnih sirovina”, rekao je Džindić.

Rješenje problema ili smjena Uprave BH-Gasa

Komentarišući informacije objavljene u medijima o eventualnoj obustavi isporuke gasa za Federaciju BiH iz RS-a, ministar Džindić je rekao da su održali hitni sastanak s Nadzornim odborom i Upravom BH-Gasa od kojih su zatražili da u roku od 30 dana bude riješen problem i da su u protivnom spremni smijeniti Upravu te kompanije.
“Ono što su iz BH-Gasa ugovorili po aneksu sporazuma iz marta 2015. mora biti plaćeno odmah, a ono što je sporno je jednostavno povećanje cijene od Sarajevo-gasa a.d. Istočno Sarajevo koje je došlo nakon toga i o tome treba razgovarati. Mora postojati objašnjenje zašto je došlo do povećanja cijena. Podržavam Upravu BH-Gasa da ne može prihvatiti enormno povećanje bez objašnjenja, ali ne prihvatam to što su prestali plaćati ugovorenu obavezu koja mora biti izvršena”, rekao je Džindić.
Kada je riječ o sektoru plina, Džindić je podsjetio da je Vlada FBiH prioritetnim proglasila projekt Južne plinske interkonekcije BiH i Hrvatske, napominjući da Federacija BiH mora imati alternativu za snabdijevanje gasom.