Eastern Mining – pozitivan primjer ekonomske saradnje Britanije i BiH

0
382
Martin Vickers, u pratnji ambasadora Fielda, posjetio kompaniju Eastern Mining u Varešu

Trgovinski izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan i član britanskog Parlamenta Martin Vickers, u pratnji britanskog ambasadora u BiH Matt Fielda, posjetio je danas kompaniju Eastern Mining u Varešu, gdje su domaćini predstavili ostvareni napredak i najveće ulaganje na polju rudarstva u Bosni i Hercegovini.
Adnan Teletović, generalni direktor Eastern Mininga, obavijestio je delegaciju o direktnim i indirektnim koristima ovog rudarskog projekta za vareški kraj, ali i cijelu državu, potcrtavajući potrebu da strane investicije ove vrste budu stub budućih investicija.
“Rudarsko postrojenje Vareš je savršen primjer šta strane investicije, u ovom slučaju iz Velike Britanije, ali i ostalih država, u kombinaciji sa iskustvom domaće radne snage, mogu učiniti za jedan grad pa i cijelu državu”, izjavio je Teletović.
Rudarski projekat Vareš je značajna investicija Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, koja koristi britanske vještine, iskustvo i poznavanje tržišta.
“Pažljivo sam pratio razvoj ovog projekta i zaista sam zadovoljan ostvarenim rezultatima koji su već vidljivi u vareškom kraju. Rudarski projekat Vareš je primjer kako se odnos između stranog investitora, lokalnih vlasti i lokalne zajednice može razviti i održavati u isto vrijeme pridržavajući se najviših okolišnih i društvenih standarda”, izjavio je britanski ambassador Matt Field.
“Tokom današnje posjete kompaniji Eastern Mining video sam pozitivan primjer saradnje između naše dvije države, koja ide u korist svih strana uključenih u ovaj projekat. Siguran sam da je sa odgovarajućom regulativom i uz dodatne napore s obje strane, i investitora i vlasti, ovo tek početak veće i plodonosnije saradnje na mnogim poljima”, istakao je trgovinski izaslanik britanskog premijera Martin Vickers.
Eastern Mining ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja na ovom polju britanska kompanija je počela 2017. godine, fokusirajući se na mineralne rude s namjerom oživljavanja rudarske industrije u ovom kraju. Namjera kompanije je da započne modernu proizvodnju ruda, s izvozom koncentrata baznihi dragocjenih metala širom svijeta.