Eastern Mining u Varešu značajne mjere u rudarstvu posvećuje ekološkim pitanjima

0
334
Ministrica Đapo u posjeti kompaniji Eastern Mining u Varešu

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, Edita Đapo posjetila je danas kompaniju Eastern Mining. Tom prilikom, uprava kompanije informirala je ministricu Đapo o ekološkim pitanjima i održivoj praksi koju ova kompanija koristi u svom radu.
“Od kad je osnovana 2017. godine, kompanija Eastern Mining iznova dokazuje da ozbiljno moderno poslovanje, posebno rudarstvo, zahtijeva ozbiljnu posvećenost pitanjima kao što su očuvanje, poboljšanje i zaštita okoliša, ali i ublažavanje potencijalnih uticaja kompanije na okoliš”, izjavio je Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metals plc.
Uprkos već dobijenim dozvolama, Eastern Mining nastavlja pratiti i implementirati mjere usmjerene ka poboljšanju postojećih uslova, i daljeg unaprijeđenja svog odnosa prema ekološkim pitanjima u ovom području. Procjena uticaja na okoliš i društvo (ESIA) provedena za potrebe rudnika Vareš, omogućila je da kompanija ima temeljno razumijevanje lokalnog okruženja, potencijalnih utjecaja svojih aktivnosti i načinana koji se one mogu efikasno ublažiti.
“Ozbiljnost kompanije se ogleda i kroz odnos i rad na polju okoliša i zaštite okoliša koji prevazilazi puko dobivanje potrebnih dozvola”, izjavila je ministrica okoliša i turizma FBiH, Edita Đapo, tokom današnje posjete Eastern Miningu u Varešu, dodajući da ova kompanija predstavlja moderno lice tradicionalnog rudarskog posla, ne samo u njihovom uskom polju aktivnosti, već čiji utjecaj i potreba za poboljšanjem utiču na cijelo područje Vareša, posebno na polju ekoloških pitanja.
Uposlenici Eastern Mining, a posebno njihovo rukovodstvo su svjesni da rudarska tehnologija napreduje, te da u korak s njom, u skladu s potrebama zajednice, mora napredovati i ekološka politika i aktivnosti, održavajući temeljito razumijevanje lokalnog okoliša, uticaja aktivnosti i načina na koji se te mjere mogu efikasno ublažiti.
“Zaista smo zadovoljni i počastvovani što je ministrica Đapo prepoznala Eastern Mining kao kompaniju koja provodi najbolje svjetske prakse u rudarstvu, s posebnim naglaskom na ekološke probleme. Cilj je imati jednako moderna postrojenja, zasnovana na modernism tehnologijama i metodama, čiji je cilj minimiziranje negativnog utjecaja na okoliš”, zaključio je Cronin.