EBRD će dodatno podržati izgradnju dionice autoputa Poprikuše – Nemila i tunela Prenj

0
404
Delegacija Vlade FBiH sa predstavnicima EBRD i EIB o intenziviranju izgradnje dionica na Koridoru 5c

Delegacija Vlade Federacije BiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem, u kojoj su bili i ministrica finansija Jelka Milićević, ministri prometa i komunikacija Denis Lasić i prostornog uređenja Josip Martić, te direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder, razgovarala je danas u Sarajevu sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl i predstavnicom Evropske investicijske banke (EIB) Sandrinom Friscia.
Na sastanku je iznesen presjek stanja na aktuelnim gradilištima i projektima izgradnje budućih dionica autoputa na Koridoru 5c, za koje ove evropske institucije pružaju finansijsku podršku. Prezentirane su faze izgradnje sa predstojećim obavezama, te tehnički aspekti, kao i informacije o studijama koje se odnose procjene utjecaja na okoliš i društvo. Tema razgovora odnosila se i na mogućnosti intenziviranja dinamike realizacije ovih projekata na sjeveru i jugu Federacije. S tim u vezi razgovarano je i o eventualnoj dodatnoj finansijskoj podršci, a usljed poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom koju su uzrokovala dešavanja u Ukrajini.
Direktorica EBRD-a izrazila je razumijevanje i istakla da je povećanje troškova izgradnje infrastrukturnih projekata zbog svjetske krize u drugim zemljama zabilježeno za oko 30 posto.
Kada je riječ o projektima u Federaciji, ovom prilikom iskazana je spremnost EBRD-a za pružanje dodatne podrške izgradnji dionice autoputa Poprikuše – Nemila. Nedvojbena i čvrsta podrška data je i za izgradnju tunela Prenj koji predstavlja najzahtjevniji infrastrukturni projekt na budućem Koridoru. Inače, predstavnice evropskih finansijskih institucija informirane su da je u pripremi neophodna studija utjecaja na okoliš za tunel Prenj, te da će uskoro biti upućena u javnu raspravu.
Na sastanku je prezentirana i dinamika radova na ostalim aktuelnim gradilištima, kao i izrade projekata, te faza izgradnje dijela autoputa u južnom dijelu Federacije BiH.