EBRD će kreditirati EPBiH sa 35,8 miliona eura za gradnju dvije solarne elektrane u općini Bugojno

0
168
Projekat bi značajno doprinio portfelju obnovljive energije EPBiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra davanje kredita do 38,5 miliona eura JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (EPBiH) za izgradnju dva solarna fotonaponska postrojenja kapaciteta 50 MWp u Gračanici, općina Bugojno, na vrhu saniranog rudnika koji se ranije koristio za eksploataciju uglja.
Ukupan iznos kredita do 38,5 miliona eura sufinansirali bi EBRD i komercijalni suzajmodavac (ili kao B-kredit koji učestvuje ili kao paralelni kredit), saopćio je EBRD.
Ovo će, kako se navodi, biti jedan od prvih projekata solarne energije koji će EPBiH razvijati dok se kompanija kreće ka investicijama u obnovljive izvore energije u okviru svoje agende dekarbonizacije. Projekat bi značajno doprinio portfelju obnovljive energije EPBiH (isključujući velike hidroelektrane) i stvorio mogućnosti za zapošljavanje u bh. regijama koje se u velikoj mjeri oslanjaju na rudarstvo uglja tokom izgradnje.
Očekuje se da će projekat smanjiti ukupnu emisiju gasova sa efektom staklene bašte (GHG) za 32.000 tona CO2 godišnje, pored povećanja proizvodnje električne energije tokom ljeta i veće dostupnosti vode za prilagođavanje klimatskim promjenama. To će pomoći zemlji u tranziciji sa niskom emisijom ugljenika i posvećenosti cilju Pariskog poravnanja, saopćeno je iz EBRD-a.