EBRD, EU i GIZ podržavaju digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u BiH

0
81
Krediti i EU grantovi kao podrška digitalnoj transformaciji bh. preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) pojačavaju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini pokretanjem programa ‘Go Digital’. Program je predstavljen danas u Sarajevu u Greenpark by Symphony, jednoj od najuspešnijih IT kompanija u BiH.
Novi program baziran je na tri stuba aktivnosti koje će pomoći malim i srednjim preduzećima da ulažu u digitalizaciju svog poslovanja, zajedno sa drugim investicijama za poboljšanje produktivnosti, operativne efikasnosti i otpornosti.
“SME će moći aplicirati za sredstva za ulaganje u hardver i softver za različite projekte digitalne transformacije. Ove investicije mogu biti samostalne ili kao dodatak drugim ključnim investicijama u automatizaciju ili opremu koja poboljšava zaštitu životne sredine, kvalitet proizvoda“, kazala je Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za BiH.
Cilj programa je da MSP učini produktivnijim, kao i da podstakne održivost životne sredine, jer će se najmanje 60 posto sredstava zajma koristiti za finansiranje investicija u zelene tehnologije. Biće podržani projekti u oblasti poput digitalne komunikacije, informacione i IT sigurnosti, digitalnog upravljanja kompanijom i digitalnih proizvodnih procesa i usluga.
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler podvukao je da je Program EU4SMEs dio pomoći EU u podršci oporavku od pandemije Covid-19 i tranziciji ka ekonomiji orijentiranoj ka budućnosti.
“Trenutna IPA pomoć EU za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji iznosi oko 50 miliona eura, a posebno je usmjerena na mala i srednja preduzeća”, kazao je Sattler.
EBRD, u saradnji sa lokalnim finansijskim institucijama, plasiraće specijalizovanu kreditnu liniju, dok EU finansira grantove u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa kredita, kako bi ulaganja malih i srednjih poduzeća u digitalizaciju, automatizaciju, konkurentnost i zelene tehnologije bila pristupačnija.
Go Digital u BiH će također ponuditi malim i srednjim preduzećima pristup savjetodavnim uslugama i obukama po mjeri kako bi im pomogao da bolje razumiju mogućnosti digitalizacije. Ovo znanje će pomoći preduzećima da pronađu pravi pristup i ulaganje u digitalnu transformaciju u skladu sa svojim potrebama.
Program će također biti dopunjen aktivnostima koje implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u BiH, a koji će pružiti podršku za izgradnju ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u BiH.
“Digital Innovation Hubs su važan koncept u pružanju podrške digitalizaciji i mjerama inovacija u malim i srednjim preduzećima”, kazala je Eva Naeher, programska direktorica, GIZ-a.
Novi program Go Digital u BiH direktno doprinosi Digitalnoj agendi Evropske komisije za zapadni Balkan koja ima za cilj da podrži tranziciju privatnog sektora i pomogne preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here