EBRD i EIB traže bržu dinamiku izgradnje dionica autoceste na Koridoru 5c

0
432
Predstavnici Vlade FBiH, EBRD i EIB-a razgovarali o ubrzanju izgradnje dionica na Koridoru 5c

Delegacija Vlade Federacije BiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem razgovarala je danas s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB). Putem video linka sastanku su prisustvovali predstavnici ovih evropskih finansijskih institucija iz njihovih sjedišta, a koji su nadležni za projekte na prostoru Federacije BiH.
Teme razgovora bile su mogućnosti ubrzanja procedura i dinamike realizacije ključnih projekata na Koridoru 5c, ovog infrastrukturnog prioriteta od javnog interesa za Federaciju BiH i jednog od najvećih prioriteta Vlade FBiH.
Istaknuto je da su EBRD i EIB značajni partneri na realizaciji projekta Koridora 5c, te da se kontinuiranim održavanjem sastanaka na tehničkom, ali i visokom nivou, s obzirom na kompleksnost procedura, kao i samog projekta, ova saradnja može intenzivirati s ciljem ubrzanja izgradnje svih dionica autoceste.
Direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl istakla je posvećenost i opredjeljenost međunarodnih finansijskih partnera projektu Koridora 5c, kao i nastavku pružanju finansijske podrške izgradnji dionica autoceste.
Na današnjem sastanku u delegaciji Vlade FBiH bili su federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.