ECB blago smanjuje kriznu kupovinu obveznica

0
448
Trenutno su banke dužne da dostavljaju informacije o likvidnosti ECB-u na mjesečnoj osnovi

Evropska centralna banka (ECB) je u četvrtak najavila da će privremeno tolerisati ubrzani rast cijena u eurozoni, te da razmatra malo smanjenje kupovine obveznica do kraja godine, ocijenivši da time neće dovesti u opasnost povoljne uslove finansiranja.
ECB je zadržala kamatnu stopu za refinansiranje banaka na nula posto i kamatnu stopu na depozite na minus 0,5 posto. U ECB-u očekuju da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjem ili još i nižem nivou dok inflacija ne dostigne ciljanih dva posto znatno prije kraja 2023. godine i kroz duže vrijeme do kraja tog razdoblja, prenosi portal Seebiz.
ECB je najavila da će nastaviti kupovati obveznice u sklopu standardnog programa podsticanja ekonomskog rasta i inflacije u vrijednosti 20 milijardi eura mjesečno, sve dok bude potrebno kako bi se pojačao efekt sniženih kamatnih stopa i neposredno prije njihovog podizanja.
Do kraja godine blago će smanjiti kupovinu obveznica u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP), budući da to po njihovoj procjeni neće dovesti u pitanje očuvanje povoljnih uslova finansiranja u eurozoni.
Iz ECB-a navode da će krizni program ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura ostati na snazi barem do kraja marta 2022. odnosno dok ne ocijene da je krizna faza pandemije završila.