ECB izabrala pet kompanija-partnera na projektu digitalnog eura

0
403
Euro bi 2026. mogao dobiti digitalnog 'dvojnika', stablecoin koji se razvija u ECB-u

Evropska centralna banka (ECB) sarađivat će sa pet kompanija na razvoju potencijalnih korisničkih interfejsa za digitalni euro koji bi služio za razna digitalna plaćanja. Cilj ove prototipske vježbe je da se testira koliko se tehnologija iza digitalnog eura integriše sa prototipovima koje su razvile kompanije, saopćeno je iz ECB.
Cilj im je izraditi prototipe pojedinih dijelova sistema i provjeriti kako se oni uklapaju u tehnologiju koja stoji iza digitalnog eura. Pet odabranih kompanija imat će zadatak izraditi svoja korisnička sučelja za platne terminale (praktički samo frontend rješenja), koja će potom biti spojena s ECB-ovim backendom. Za sada ne postoje planovi da se ovi prototipi zaista iskoriste i u finalnom projektu.
Pet prvih odabranih partnera u projektu digitalnog eura su: španska CaixaBank koja će izraditi sučelje za online plaćanja od jednog korisnika drugome (peer-to-peer); sučelje za ta plaćanja, ali u offline okruženju, razvijat će francuska kompanija za digitalna plaćanja Worldline. Sučelje za plaćanja na prodajnom mjestu, koja inicira platitelj, izradit će bankovno udruženje EPI (European Payment Initiative), a za plaćanja inicirana od strane primatelja novca bit će zadužen italijanski Nexi. Za izradu sučelja koje bi se koristilo u plaćanjima u e-trgovini odabran je jedini neevropski partner na ovom projektu – Amazon.
Ove kompanije su odabrane na javnom pozivu, između 54 prijavljenih firmi. Izrada ovih prototipa bitan je dio dvogodišnjeg istraživanja radne grupe ECB-a na projektu digitalnog eura. Ono bi trebalo biti završeno tokom prvog tromjesečja 2023. godine, kada će biti predstavljeni i prvi rezultati rada.