ECB krajem godine podiže kamatnu stopu

0
516
Lagarde: Prošlo je vrijeme jeftinog novca, krajem godine podižemo kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) zaključit će početkom trećeg kvartala ove godine svoj program stimulativnog otkupa državnih obveznica, nakon čega planira povećati kamatnu stopu, izjavila je danas u Ljubljani predsjednica ECB-a Christine Lagarde.
Lagarde je u Ljubljani prisustvovala svečanoj proslavi 30-godišnjice nezavisnog djelovanja slovenske centralne banke, a tom se prilikom osvrnula i na trenutna očekivanja u vezi s rastućom inflacijom u Evropi i kamatnom politikom ECB-a.
Lagarde je rekla da je njeno očekivanje da će program stimulativnog otkupa obveznica ECB završiti početkom sljedećeg kvartala, nakon čega bi kroz određeno vrijeme trebalo uslijediti i povećanje kamatne stope.
“Prvo povećanje kamatne stope uslijedit će određeno vrijeme nakon što se završe neto otkupi obveznica, što bi moglo značiti u roku nekoliko sedmica nakon toga”, kazala je Lagarde.
Nakon prvog povećanja kamatne stope postupak normalizacije odvijat će se postupno, najavila je.
On je upozorila i na rastuću inflaciju, rekavši kako rat u Ukrajini izaziva ‘strukturne promjene’ što po njenim riječima može dovesti do daljnjih negativnih šokova u nabavi i potaknuti pritisak na troškove i cijene.
U aktualnom ekonomskom okruženju vrlo je vjerojatno da se prijašnja dinamika uz nisku inflaciju neće vratiti, pa je zbog toga primjereno da se politika tome prilagodi i vrati u normalnije okvire, kazala je Legarde, prenosi Hina.
Pri tome je upozorila da niska potrošnja i investicije u eurozoni i dalje ostaju na predkriznim nivoima. U takvom okruženju ključni će biti predanost i fleksibilnost, navela je Lagarde u vezi buduće monetarne politike ECB-a.