EIB i ProCredit Bank plasiraju 65 miliona eura za oporavak malih i srednjih preduzeća

0
974
ProCredit Bank pomaže privrednicima, malim i srednjim preduzećima i tokom krize izazvane pandemijom

Evropska investiciona banka (EIB) i ProCredit grupa dogovorile su novu kreditnu liniju od 65 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na Zapadnom Balkanu i ubrzavanje njihovog oporavka od krize COVID-19.
Sredstva su namijenjena spašavanju radnih mjesta i pripreme za ponovno pokretanje biznisa, a kredit se odobrava ProCredit bankama u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Do sada EIB je investirala 4,1 milijardu eura u sektor malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu, održavajući više od pola miliona radnih mjesta.
Ova transakcija pruža prijeko potrebna finansijska sredstva kompanijama u regionu i rješava njihove potrebe za obrtnim kapitalom, likvidnošću i investicijama u vrijeme kada se suočavaju sa izazovima pandemije. Paralelno s tim, ova akcija jača regionalni bankarski sektor i jača njegovu sposobnost da finansira ekonomski oporavak zapadnog Balkana.
Kredit EIB će pomoći ublažavanju ekonomskog šoka izazvanog pandemijom, podržati kompanije, zadržati radna mjesta i održati mala preduzeća u cijeloj regiji. Kreditna linija dio je paketa finansijske podrške Evropske komisije za Zapadni Balkan u iznosu od 3,3 milijarde eura, od čega je 1,7 milijardi eura iz EIB-a namijenjeno za podršku održivom socijalnom i ekonomskom oporavku u regiji. Krediti EIB-a privatnom sektoru prate napore Tima Evrope da podrži zapadni Balkan.
“Očekuje se da će uticaj COVID-19 biti posebno oštar na mala i srednja preduzeća koja čine oko 73% ukupne zaposlenosti na Zapadnom Balkanu. Ova operacija dolazi u pravo vrijeme kako bi se regiji pomoglo da ublaži ekonomsku recesiju, osigura zaposlenost i podstakne rast. Kao što je ranije bio slučaj, EIB je još jednom izrazio čvrstu podršku unapređenju razvoja privatnog sektora ka približavanju standardima EU i stvaranju jakog zajedničkog regionalnog tržišta s povećanom konkurentnošću i mogućnostima za posao. Sretni smo što imamo tako pouzdane partnere u regiji kao što je ProCredit banka“, kazala je Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za Zapadni Balkan.
Ovim povodom, iz Uprave ProCredit Holding AG & Co. KGaA, matične kompanije ProCredit grupe, poručuju da su zahvaljujući dobro uspostavljenim odnosima s klijentima i partnerima poput EIB-a uspjeli pružiti efikasnu podršku brojnim malim i srednjim preduzećima tokom ovih turbulentnih mjeseci.
“Ova kreditna linija EIB-a pomoći će malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu da prevladaju kratkoročni nedostatak likvidnosti i pružit će podršku njihovim investicijskim projektima, istovremeno ih otvarajući novim poslovnim linijama i mogućnostima. Očekujemo da će ekonomski oporavak u narednim godinama potaknuti strukturni pomak ka investicijama koje su klimatski prihvatljive, kao i socijalno i ekološki održive”, naglašavaju iz Uprave.